Zašto je nastala zupadanas.info

Ovaj blog je nastao jer su autori osjetili potrebu za medijem koji nije politički i/ili interesno uvjetovan. Naime, očito je da se o nekim temama uopće ne govori iako su zanimljive i važne za širu javnost. Odbijamo i samu misao da bi se netko trebao bojati iznijeti mišljenje u zemlji koja je stvarana, između ostalog, i zato da bi imali slobodu riječi.

Osim toga i Ustav Republike Hrvatske vrlo jasno, već u članku 1. jasno govori:

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.”

Uz to i Povelja Europske unije u članku 11. „Sloboda izražavanja i informiranja” navodi:

1. Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. To pravo uključuje slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez miješanja tijela javne vlasti i bez obzira na granice.

2.Poštuju se sloboda i pluralizam medija.

Isto tako i Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda nedvosmisleno kaže u članku 19:

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

I na kraju ne zaboravimo na slobodarski duh Republike koja je slobodu (Libertas) smatrala jednom od najvećih životnih vrijednosti. Zato je na tvrđavi Lovrijenac u kamen uklesana fraza: „Sloboda se ne prodaje za svo zlato” (Non bene pro toto libertas venditur auro). Ivan Gundulić baštini tu vrijednost kada piše himnu slobodi: „O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Dakle, sloboda korektnog i argumentiranog informiranja je temelj “Župe danas”.

Međutim, sloboda izričaja koju prakticiramo na ovim stranicama ne podrazumijeva da moramo uvijek biti u pravu. Iako uvijek u dobroj vjeri, ponekad možemo i pogriješiti. Biti ćemo zahvalni ako nas čitatelji argumentirano upozore na eventualne pogreške.

Redakcija