Tko stoji “iza” Župe danas?

Kada se pojavi nešto novo, što izlazi iz okvira svakodnevnoga i uobičajenoga, često se postavi pitanje: tko stoji „iza”? Možemo vas odmah umiriti. Ne stoji nitko s nekim skrivenim planom. Zapravo, ovaj blog je nastao s uzvišenim ciljem da se što prije ugasi i nestane. Onog dana, kada barem lokalni mediji budu bez problema objavljivali i kritične vijesti „Župa danas” će se ugasiti s porukom: Cilj ispunjen.

Neki će se upitati na što mislimo kada kažemo da mediji ne objave poneku vijest pa ćemo vas rado uputiti na poznatog američkog filozofa, političkog aktivistu, teoretičara komunikacije, Noama Chomskog.

Chomsky identificira pet filtera kroz koje vijest, da bi to uopće postala, mora proći:

  1. filter korporativnog vlasništva nad medijima;
  2. filter reklamiranja i medijskog oglašavanja;
  3. filter “stručnih” izvora koji pružaju samo “prave informacije”;
  4. filter privilegiranih demanata;
  5. filter autocenzure ili pragmatičnoga usvajanja službenoga diskursa.

Naravno, naš cilj je jedna mala sredina u kojoj se cilj slobodnih medija može ostvariti bez većih potresa za svjetsku medijsku scenu :). Dakle, naši slobodarski ciljevi su vrlo skromni a dobar početak bi bio i uškopljeni Župski Karnevo. Nadamo se da će se vratiti britkost i satira koji su bili mogući čak i u vremenu komunizma.

Autor članaka je Nikola Duper, nakon što se začetnik ove ideje Pavo Handabaka povukao, krajem proljeća 2021. godine. Ako se netko želi pridružiti dobro je došao.