Predizborna i postizborna “brza cesta”

Kao što smo već čuli, iako s velikim zakašnjenjem, Studija je povučena, ma što to značilo. Na koncu, nakon povlačenja može slijediti još brže napredovanje. Meni ovaj potez, u godini izbora, ipak više miriše na politički oportunizam nego na iznenadnu mudrost istih onih koji su i napravili početni problem. Pravi potez, kojeg bi prepoznao kao znak dobre volje, bio bi poziv predstavnicima građana Rijeke dubrovačke i Župe dubrovačke da sudjeluju u izradi nove Studije. Tako bi se značajno promijenila metoda izrade pa bi sigurno i rezultat bio bolji za svih. Narod bi bio zadovoljan i moglo bi se krenuti u projektiranje i izvedbu, bez gubljenja vremena i bacanja para.

Ali idemo se podsjetiti nekih izjava, koje bi inače rado zaboravili, jer je ponavljanje majka znanja. Možda ste vidjeli moj kratki video sa sjednice Općinskog vijeća Župe dubrovačke, u rujnu prošle godine, gdje načelnik Nardelli bezbroj puta ponavlja da „Vijeće NE prihvaća varijantu V1b DOK Hrvatske ceste ne izrade i dostave novu Studiju”. Na koncu znakovito zaključuje (pogledajte video): „A ŠTO ako se gornja (ona poviše Postranja) pokaže krajnje neprihvatljivom?”

Po meni, a strašno bi volio biti u krivu, ovo bi mogao biti scenarij: povlačenje Studije, naručivanje nove Studije, izbori, predstavljanje nove Studije koja ne prelazi preko Omble, te ide poviše Postranja, ali je toliko loša da prva Studija izgleda savršeno.

Zanimljiv je i video, objavljen prije nekoliko dana od Hrvatskih cesta, koji prikazuje trasu buduće autoceste Doli – Osojnik. U tom videu imamo dva znakovita detalja. Prvi je da će biti nešto malo više od 12 km tunela pa tako ni tuneli kroz Župu dubrovačku ne bi trebali biti problem. Odnosno, uvjeren sam da uvjet za tunel ne mora biti samo konfiguracija terena već i spašavanje krajobraza koji, ne zaboravimo, kroz turističke prihode i financira barem dio ove trase.

Izuzetno je zanimljivo da se u videu „brza cesta” (označena zelenom strelicom) spušta od čvorišta Osojnik prema mostu Dubrovnik i ne ide prema izvoru Omble.

Međutim, međutim, međutim… u blizini Crkve Gospe od zdravlja odvaja se krak ceste (označen žutom strelicom) u pravcu Petrovog sela i nakon 200 – 300 metara staje. Ne spaja se na postojeću cestu nego ostaje „visjeti” k’o da su ga „navrnuli” na postojeću „brzu cestu”, koja sada ide prema mostu, pa čekaju hoće li se primit’. A mog’o bi se primit’ nakon izbora, ‘ko zna. Ukratko, meni ciniku „brza cesta”, označena zelenom strelicom, je predizborna varijanta dok je „patrljak” postizborna varijanta. Živi bili, glasali, pa viđeli.

Odgovori