Priopćenje Župke: Vijećnici HDZ-a Župe dubrovačke su ispred Župe i svoje djedovine ipak odabrali HDZ i Silvija Nardellija.

Na sinoć održanoj 17. Sjednici Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka nije usvojena Deklaracija protiv projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi te je time varijanta V1b i dalje ostala na životu kao jedno od rješenja za izgradnju ceste. Ono što još više zabrinjava je razina nepoznavanja i nerazumijevanja ove kompleksne teme te detalja samog projekta, kako vijećnika HDZ-a, tako i načelnika Silvija Nardellija.

Predloženi Zaključak HDZ-a Župe dubrovačke, a koji se trebao odnositi na primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš, se zapravo odnosi na primjedbe na Idejno rješenje po kojem je Studija rađena. Idejno rješenje je izradila tvrtka Geoprojekt d.d. iz Splita 2020.godine, pa se postavlja pitanje što je u međuvremenu radio načelnik Nardelli i Općina Župa dubrovačka. Zašto nisu reagirali na tehnička rješenja poput 17m visokog nasipa, gorostasnih čvorišta i brojnih drugih nedostataka koje varijanta V1b neosporno ima? Na to su morali reagirati prije početka izrade same Studije utjecaja na okoliš. Mogli su i morali reagirati i na to da se Studija utjecaja na okoliš radi samo za jednu varijantu.

Sad kad su vidjeli da su se narod počeo buniti, probudili su se iz zimskog sna i odlučili reagirati na dokument koji je izrađen 2020.godine. A kad će reagirati na Studiju utjecaja na okoliš, to ostaje za vidjeti.

Usvojeni Zaključak nekome tko nije upućen u temu dobro zvuči, ali u naravi nema nikakvu pravnu težinu, niti ima jasan smisao. Po našemu mišljenju tome i služi; da se umiri dio nezadovoljnih stanovnika koji se protive izgradnji ovakve varijante ceste kroz Župu dubrovačku. Dodatna namjera je i da se zbuni ostatak stanovništva, pa da se sutra ne zna tko je za što.

Župska stranka izgradnju brze ceste drži prioritetnim projektom za razvoj šireg dubrovačkog područja, međutim, ovakvo tehničko rješenje koje je predloženo varijantom V1b te spojnih cesta, smatramo štetnom i neprihvatljivom za održivi razvoj Župe dubrovačke, očuvanje kulturno-povijesne baštine, očuvanje krajolika, biljnih i životinjskih staništa, očuvanje vrijednog poljoprivrednog zemljišta te za kvalitetu života stanovništva Župe dubrovačke.

Župska stranka – ŽUPKA

Odgovori