Izlaganje Pava Handabake na Javnoj raspravi u Sheratonu, 7. rujna 2023.

Pavo Handabaka je pokretač Facebook stranice “Župa danas” i suosnivač web stranice www.zupadanas.info. Zato mi je posebno zadovoljstvo prenijeti i njegovo kratko ali efikasno izlaganje.

Cijeli moj život poštovao sam struku, znanje, požrtvovnost i nezavisnost u radu struke.

Gledajući vas sinoć u Dubrovniku na predstavljanju trase brze ceste koju su vam nacrtali političari, a vi branili neobranjivo, zatekao sam sebe kako vas na neki način sažaljevam jer vam je politika podmetnula da se na vas obruši nezadovoljstvo naroda.

Vama kao stručnjacima dat je zadatak da po diktiranoj trasi napravite idejni projekt, studiju o utjecaju na okoliš i zadovoljite ostale zakonske odredbe, a onda bi nakon što to prođe javnu raspravu slijedio izvedbeni projekt i radovi koji bi od Župe dubrovačke napravili mjesto neprimjereno za život.

Da mi živimo u nekoj uređenoj zemlji tipa Japan, Finska, Norveška … tamo bi se dogodilo da profesori na katedri za arhitektonsko projektiranje dođu s ovakvim projektom pred studente, upru prstom u njega i kažu: Evo dragi moji studenti, ovakva se cesta ne smije projektirati.

U predmetnom je slučaju struka pala na ispitu ne zato što nije sposobna napraviti dobar projekt nego zato što nije ostala nezavisna u svom radu.

Brza cesta po obroncima Malaštice u potpunosti bi rasteretila dionicu JTC kroz Župu, a po meni ta cesta treba ići iznad sela u Postranju, pa prema Brgatu a zatim negdje u Šumetu, gdje struka odredi, ući u brdo (prijedlog dipl.ing. Tonča Peović) i izaći zapadno od petlje na ulazu u Dubrovnik. Četiri spojnice o kojima se govori su na razini sulude ideje pa ću zamoliti glavnog projektanta da mi odgovori: “Kada bi Vi vozili iz Kupara na JTC (magistralu) i idete u Dubrovnik, da li bi vozili u brdo pa onda prema Gradu ili ćete odmah skrenuti lijevo? Kada idete u zračnu luku Čilipi da li bi vozili u brdo pa u zračnu luku ili ćete odmah skrenuti desno prema zračnoj luci?

Projekt predložene trase kroz Župu vam neće proći jer bi s njegovom izvedbom uništili preostale vrijednosti našega kraja od spomenika kulture i kulturne baštine do preostalih obradivih i zelenih površina. U svakome zlu naći će se i nešto dobro a ovaj put je to da ste u potpunosti ujedinili župski narod koji je konačno progledao i konsenzusom odbacio ovaj projekt.

One Comment on “Izlaganje Pava Handabake na Javnoj raspravi u Sheratonu, 7. rujna 2023.”

  1. Famozna BRZA CESTA KROZ ŽUPU bi bila UBILAZNICA a ne OBILAZNICA ŽUPE DUBROVAČKE.

Odgovori