Otiđimo u što većem broju na Javnu raspravu o Brzoj cesti – 5. rujna 17.00, Stara bolnica

„Brza cesta” za brzi kraj turizma u Župi – idemo spasit’ đedovinu, neka vide da nas ima i neka čuju što mislimo o takvom projektu.

Nažalost, kao što smo već navikli, i najbolje projekte ne znaju odraditi nego tako da šteta bude veća od koristi. Tako će i „Brza cesta Dubrovnik – Zračna luka” zauvijek uništiti prekrasne krajolike Rijeke dubrovačke i Župe dubrovačke. Osim krajolika stradati će voda, arheološke zone, nepokretna kulturna dobra, staništa zaštićenih životinjskih vrsta.
Svi smo za „Brzu cestu”, ali ne po svaku cijenu. Neka ide brdima poviše Postranja, učinite što duže tunele i galerije. Ostavimo što manje rana i u onako već nagrđenom okolišu s kamenolomom, graničnim prijelazom, grobljem Dubac i ilegalnim nasipima.
Mi u Župi nemamo ni zidine ni Stradun ali imamo arheološke nalaze iz barem zadnjih 4.000 godina, imamo prekrasne padine Malaštice, Zvijezde i drugih brda, mnogobrojne izvore zbog kojih se život ovdje i dogodio, malu prekrasnu i plodnu dolinu ispod Postranja kojeg čine dragulji od sela koja u zadnje vrijeme postaju turistički zanimljivija čak i od Mlina, imamo male čarobne plaže od Plata do Kupara itd. Mi od tog blaga živimo i, kako stvari stoje, još bi dugo od toga trebali živjeti. I vi nam kao politika i struka želite reći da je pravo rješenje za ovu cestu uništiti manje više sve od navedenog?
Ako je tako, a prema Studiji koju imamo priliku vidjeti, jest, onda mi to moramo smatrati napadom na našu egzistenciju, na našu budućnost, na budućnost sljedećih generacija. Ako pobijedi vaša nerazumna opcija tada će ta brza cesta služiti samo da mladi još brže napuste Župu.
Ima li nas dovoljno da im jasno pokažemo da ne mogu politički nametati rješenja koja nitko ne želi?

One Comment on “Otiđimo u što većem broju na Javnu raspravu o Brzoj cesti – 5. rujna 17.00, Stara bolnica”

  1. Predlazem na prvu da od Brgata poviše Postranja po do Plata ide jedna nova uredena magistrala (kao ona od Pelješkog mosta do Stona), možda samo s jednim priključkom kod Solina. ŽUPA bi bila u tom slučaju imala dvije magistrale. Ova morska bi bila potpuno rasterečena i imala nekadašnju protočnost.

Odgovori