Partijsko cipelarenje

Prije nekoliko tjedana, točnije 1. svibnja, dogodila se manja automobilska nesreća u kojoj je Lovorko Klešković pod utjecajem alkohola udario u zid i ozlijedio se. Neki mediji su popratili vijest, više uvjetovanu činjenicom da je Klešković predsjednik župskog HDZ-a i Općinskog vijeća nego samim događajem. Naime, složiti ćemo se da ne bi trebalo voziti pod utjecajem alkohola, kao i da je još netko mogao biti ozlijeđen ali, sve u svemu, ništa se strašno nije dogodilo. Čovjek malo popio, sjeo za volan i završio u bolnici. Složiti ćemo se i da bi u svakoj ozbiljnijoj zemlji to bila vijest, ali u zemlji gdje političari kradu građevinski materijal, nose torbe nepoznatog sadržaja, stranke se osuđuju (bez posljedica) za izvlačenje novaca iz državnih institucija i poduzeća ili, da skratim, krade se na sve strane, udes niže rangiranog političara može izazvati malo podsmijeha ili, kod zlobnijih, čak i naslađivanja, i to je to.

Međutim, ono što je privuklo moju pažnju je reakcija predsjednika županijskog HDZ-a Blaža Peza. Unesrećeni Klešković se nije niti dobro otrijeznio a Pezo već sutradan traži ostavku. Obično se prepusti čovjeku koji je pogriješio da sam donese takvu odluku. Ako to ne napravi, upozori ga se telefonski, a tek se zatim ide u medije s prozivkom za ostavku. Ovako to izgleda kao cipelarenje čovjeka koji leži na podu, ili u bolničkom krevetu, svejedno. Ali iživljavanje nad političkim neistomišljenicima i nepodobnima je tipično za jedan dio HDZ-ovaca,. Dakle, ništa neobično, kao što nije neobično ni da Pezu nije problem nečija DORH-ova optužnica ali lakša prometna pod utjecajem alkohola jest.

Lovorku ostaje razmišljanje o tome kako nitko nije imun na cipelarenje, naročito kada je cipelarenje jedan od obrazaca sustava kojeg je i sam stvarao.

A na kraju se možemo i upitati je li možda i Klešković postao nepodoban pa im je njegova saobraćajka sjela “ko budali šamar”.

One Comment on “Partijsko cipelarenje”

Odgovori