Kružni tok na Ilijinoj glavici

Čitam ovijeh dana vijesti o “odluci o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre Dubrovnika”. Već smo bili navikli da mi, s periferija bivše općine, i nijesmo baš dobrodošli u Grad u kojemu smo odrasli i kojega volimo barem isto k’o i njegovi stanovnici. S cijenama parkinga, puno većim nego recimo u Veneciji, već smo na neki način išćerani, ali mogli smo nostalgično učinit’ đir oko Grada i pomalo se uputit prema doma jer smo barem viđeli Minčetu i zvonik. Sad, izgleda, neće ni to bit’ moguće. Zato očekivam da će se na Ilijinoj glavici učinjet kružni tok za one koji su se uputili prema Gradu i kasno shvatili da im tamo nije mjesto. Zavidim vatrogascima koji će imati propusnicu.

Gorku šalu na stranu, razumijem da je Grad prometno preopterećen. Međutim, je li to neki fenomen koji je nastao preko noći ili se događa progresivno već desetljećima? Naravno, pitanje je retoričke prirode. Drugi gradovi, u Europi s kojom se volimo uspoređivati, su to davno primijetili te, prije nego što se došlo do nepodnošljive razine, pobrinuli izgraditi odgovarajuće parkinge. Na primjer Belluno, gradić na sjeveru Italije u kojem sam živio dvije godine, pošto nema kao i Grad dovoljne površine za parking, izgradio je ogromnu podzemnu garažu pa liftom dođeš ravno u centar. E da, mi smo napravili garažu na Ilijinoj glavici u kojoj te malo duži parking košta k’o povratna avionska karta do Londona.

Uzmimo drugi primjer. Znamo već dugi niz godina da u Gradu živi sve manje ljudi. Znamo zašto se to događa i što bi trebalo napraviti da se to promijeni. I što se napravilo? Ništa! Pa tako, slijedeći logiku „rješenja” prometa oko Grada možemo očekivati da će jednog dana preostale stanovnike Grada zatvoriti u kajpicu da ne mogu izaći a moći će ući, i kasnije izaći, samo turisti.

Znamo da je i Župa već nepodnošljivo zagušena prometom. I što bi sad trebali napraviti? Tražiti rješenje tako što ćemo uputiti ljude iz pravca Dubrovnika prema zračnoj luci preko Trebinja i Herceg novog?

Kakva će biti reakcija Primoraca, Konavljana, Župljana i otočana na ovo „prometno rješenje”? Predlažem da naprave ugovor s vatrogascima da voze ljude prema Gradu i nazad umjesto Libertasa.

3 Comments on “Kružni tok na Ilijinoj glavici”

  1. Čujem da je u javnom savjetovanju svojim primjedbama sudjelovalo veliko mnoštvo zainteresiranih, nadam se da ih ima dosta i iz Župe.

Odgovori