Ogromna strujna sklopka u izlogu Župe dubrovačke

Kada na Donjem Brgatu nestane struje stanovnici pretpostavljaju da se ponovo aktivirala strujna sklopka u vidu ogromnog nasipa u njihovoj blizini. To veličanstveno djelo poremećenog ljudskog uma sastoji se velikom većinom od građevinskog šuta a još uvijek nisam saznao radi li se o ilegalnom ili legalnom odlagalištu. Užasno je ako je ilegalno ali još užasnije ako je legalno. Prije ili kasnije ćemo saznati o kojoj razini užasa se radi.

Naravno, nije upitno da i građevinski šut negdje treba odlagati, ali je razumski vrlo upitno kada je odlagalište vidljivo iz gotovo svakog kutka naše male općine koja bi, navodno, trebala živjeti od turizma. I tako, nakon ogromnog nasipa ispod kamenoloma, koji je na sličan način „uljepšao” krajolik, i drugih, pretpostavljam ilegalnih odlagališta, naša turistička zajednica bi mogla izaći s novim turističkim sloganom: „Mala općina za velika odlagališta”.

Pretpostavljam da se kod nas gradnja događa uglavnom zahvaljujući turizmu, odnosno izdašnim prihodima koje nam omogućuje. Zato mi nije jasno zašto ustrajno pokušavamo uništiti taj prekrasni krajolik od kojeg zaista i živimo (i gradimo).

Posebno je nastradao zapadni dio Župe koji bilježi cijeli niz rana u prostoru. Sve je počelo s kamenolomom, zatim je nikao ogromni i ružni nasip ispod njega, malo dalje prema sjeveru već spomenuto odlagalište građevinskog šuta u obliku nasipa, još malo sjevernije u neposrednoj blizini Donjeg Brgata jedno manje „autohtono” odlagalište raznih vrsta otpada.

Nova tvorevina, koja je dodatno „uljepšala” turističke vizure, je granični prijelaz. Kada ga pogledaš učini ti se da su zapravo htjeli srušiti brdo da bi lakše ušli u BiH i onda shvatili da je iza brda ipak još Hrvatska. I tako su u tom napola srušenom brdu napravili granični prijelaz prema sjeveru. Ukratko: granični prijelaz koji svojom “estetikom” graniči prije svega s ludilom.

Ali da se vratim na naš monumentalni nasip građevinskog šuta, kojeg sam prihodno nazvao najvećom strujnom sklopkom na svijetu. Naime, povremeno, kako nasip raste, strujni stup (kod nas poznat kao pala) padne a s njom i napajanje strujom u Donjem Brgatu. Na fotografiji možete primijetiti ispod naherene pale jednu drugu, već pokojnu palu, koja je ostala zarobljena u nasipu.

Isto tako ćete vidjeti mnoge ostatke nečijih apartmana i kuća. Dakle, kada odvoze naš šut budimo svjesni da bi stara wc šolja ili bojler mogli biti fatalni za opskrbu električnom energijom Donjeg Brgata.


Ostaje nam utjeha da će ova lokacija za nekoliko tisuća godina biti vrijedno arheološko nalazište. Nažalost, teško da će takvim nalazima posvetiti neki muzej. Oni će samo svjedočiti o monumentalnoj gluposti jednog vremena i ljudi koji su u njemu živjeli.

4 Comments on “Ogromna strujna sklopka u izlogu Župe dubrovačke”

  1. Nikola, zašto s tim slikama ne istupiš na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije i ne postaviš pitanje imenjaku županu Dobroslaviću da li je ovo pod nadležnošću Ureda za graditeljstvo i zaštitu okoliša kojemu je on nadređen? Čisto onako da ga natjeraš da zamuckuje i traži riječi spasa dok se izmotava i govori neistine.

    Vodstvu općine ŽD ovo je normalna pojava jer se ne usude pokazati mišiće DNŽ. Umjesto da zaustavi ovu u Hrvatskoj nezabilježenu sramotu, Nardelli šalje komunalce u Mline s nalogom da se barke maknu s mula i javnih površina jer da to narušava izgled turističkog mjesta Mlini.

    1. Već sam to učinio a slike su mi zabranili. Na prvoj sjednici na kojoj sam prisutvovao tražio sam da mogu pokazati slike. Čak je predsjednica odobrila ali je nakon “nečije” intervencije došla kod mene i rekla da se ipak slike ne mogu pokazivati :).

      1. Onda pošalji slike mailom uz popratni dopis na Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša, a na znanje nadležnom uredu EU u Bruxellesu. Ovi potonji bi bili oduševljeni načinom zbrinjavanja otpada u režiji DNŽ.

Odgovori