Turistička zajednica općinskog načelnika Župe dubrovačke

Ovih dana nas „zabavlja” još jedna kriza izazvana, tako barem kažu svjedoci, samovoljom lokalnog načelnika. Ako niste već saznali o čemu se radi, načelnik je u svibnju ponudio na potpisivanje novi Ugovor o radu trima djelatnicama Turističke zajednice. Dvije nisu željele potpisati smanjenje plaće od oko par tisuća kuna pa im je uručen otkaz. Od tada su one na godišnjem odmoru a Turistička zajednica na aparatima.

Ući će u antologiju hrvatske literatura načelnikova verbalna akrobacija:
Ne odgovara istini da su dvije djelatnice Turističke zajednice Općine Župa dubrovačka dobile otkaz, ali je istina da obje nisu pristale potpisati novi Ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima pa trenutno iste koriste godišnji odmor a nakon čega trebaju odraditi i otkazni rok.”

U narodu bi se reklo: “Nije gosparu govno nego se kučak posr’o.”

Ukratko, ako se želite nekoga riješiti nećete mu dati otkaz nego ponuditi „izmijenjene uvjete”, odnosno par tisuća kuna mjesečno manje. A tko u današnje vrijeme, u bogatoj Hrvatskoj, ne bi prihvatio smanjenje plaće od pišljivih par tisuća kuna. Samo sitničari.

Ali da se vratimo na našu temu. Neću ulaziti u opravdanost ili neopravdanost ovog poteza jer ne raspolažem sa svim informacijama. Moguće je da su u pravu zaposlenice a moguće je i da nisu. Prije ili kasnije saznati ćemo tko je pogriješio a u međuvremenu ostaje nekoliko pitanja:

  • Je li se mogao izabrati sretniji trenutak za rješavanje „problema” plaća djelatnica, recimo u listopadu?
  • Kakve veze imaju osnovice plaća u TZ-u i u Općini Župa dubrovačka, odnosno gdje se određuje da moraju biti na bilo koji način usklađene ili da zaposlenici TZ-a ne mogu imati višu plaću?
  • Mogu li se problemi rješavati dijalogom ili, kako saznajem, isključivo diktatom?

Osim toga, već godinama se pitam je li moguće da „Župsko ljeto” ne može izroditi program dostojan tog imena. Kako je moguće da ekipa iz TZ-a nije u stanju napraviti neke elementarne sadržaje kao što su pješačke i biciklističke staze, učiniti pristupačnim brojne povijesne atrakcije itd. Nema tu ništa revolucionarnog, dovoljno je zaviriti i u susjedne općine, bez studijskih putovanja u inozemstvo. Radi li se o potpunoj nesposobnosti male ekipe iz TZ-a ili još jednom diktatu načelnika koji je (za)ostao na postavkama turizma iz njegovih početaka: pjat, čaša, plaža i postelja? Neki ljudi kažu, a ja ne vjerujem, da je upravo to problem.

Ne vjerujem jer, kad malo bolje razmislim, kako bi bilo moguće da načelnik ne koristi mandat, kojeg smo mu dali na demokratskim izborima, da kvalitetno upravlja našom malom zajednicom u interesu svih nego provodi diktat i teror nad podređenim zaposlenicima i političkim neistomišljenicima? Naravno da nije moguće. Ako još znamo da prima visoku plaću iz naših špaga to čini ovu priču još manje mogućom. Koji bi ludi narod prihvatio takav ludi scenarij i takvog psihopatu?

Ali dobro, sad kad smo sigurni da to nije naš slučaj, u čemu je onda problem??

Bojim se da su nam ostale još samo klimatske promjene.

Odgovori