Ponovna zabrana izravnog prijenosa sjednice Općinskog vijeća Župe dubrovačke

Danas u 14.00 počela je sjednica Općinskog vijeća koju ste mogli pratiti na ovoj stranici da vam to načelnik nije zabranio.

Kao što sam i očekivao farsa se nastavlja. Ovaj put s više detalja u službenom dopisu koji potpuno jasno govore o neutemeljenosti zabrane.

Ovaj put na moj upit predsjednik Općinskog vijeća, gospodin Lovorko Klešković, koji je prethodno podržavao izravne prijenose, odgovara:

…Stoga Vas obavještavamo da kao fizička osoba ne možete snimati i izravno prenositi sjednicu Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka, a u slučaju da Ste u međuvremenu upisani u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija, koji vodi Vijeće za elektroničke medije molim da nam navedeno i dostavite.

Zanimljivo je da u očitovanju Agencije za elektroničke medije, koje je tražila općinska služba, nigdje ne piše da postoji zapreka izravnog prijenosa:

U konkretnom slučaju, portal zupadanas.info nije upisan u gore navedeni upisnik, niti je ikad podnio prijavu za upis, temeljem koje bi procjenjivali ispunjava li pravne i sadržajne uvjete za upis. Stoga smo, sukladno odredbi čl. 80. st. 2. Zakona o elektroničkim medijima, a temeljem Vašeg dopisa, od navedenog portala zatražili da podnese prijavu za upis. Budući da na stranici nema osnovnih podataka o izdavaču, adresi ili sličnom, kontaktirali smo ih na jedini mogući način, putem njihovog formulara za upite. Do trenutka eventualnog upisa u naš Upisnik, Agencija nema nadležnost nad navedenim portalom.

No, krenimo redom, rekao bi naš župljanin Ilko.

zupadanas.info nije portal što je očigledno nakon 30 sekundi “istraživanja”. Naime, portali su nešto sasvim drugo a za zainteresirane objašnjenje je ovdje. Podnaslov ove web stranice “Ilegalni portal” je ironiziranje na izjavu načelnika “Izravni prijenosi na ovom portalu su ilegalna radnja koja se neće ponoviti“.
zupadanas.info je zapravo blog a one koje zanima što to znači ovdje je odgovor.

Prema tome, zupadanas.info nema potrebe za upisom u upisnik Agencije jer nije komercijalni projekt, niti želi biti registrirani medij, već samo prostor slobode izražaja. To je jedna vrsta Speakers’ Corner-a u virtualnom svijetu.

Izravni prijenosi se ne vrše na blogu zupadanas.info nego na platformi Youtube, koja je prilično poznata i prilično registrirana u cijelom svijetu, a blog preko poveznice koristi uslugu, kao što je može koristiti tko god hoće, pa čak i sama općina. Zabrana prijenosa, koja se argumentira time što zupadanas.info nije upisana u Agenciji za elektroničke medije, znači da bi i web stranica naše općine, ili sama Općina, morala biti upisana ako bi jednog dana željela prenositi svoje sjednice. Što se, naravno, neće dogoditi sve dok u općini sjede ljudi koji preferiraju držati javnost podalje od svojih aktivnosti.

Tvrdnja da kao “fizička osoba ne mogu snimati i izravno prenositi sjednicu” je besmislica jer svaka fizička osoba može sklopiti ugovor o autorskom djelu i temeljem toga snimati i prenositi. Naravno, takav ugovor se sklapa zbog reguliranja prava autora i naručitelja jer se radi o plaćenom poslu. U našem slučaju fizička osoba Nikola Duper besplatno radi posao koji druge općine, županije pa i država, plaćaju. Uz to, Poslovnik Općinskog vijeća ne daje nikakvog temelja ovoj zabrani, kao što je prethodna praksa i pokazala sve dok načelnik nije primijetio da se “radi o ilegalnoj radnji koja se neće ponoviti”.

Slijedom toga pročelnik UO, pravna služba kao i predsjednik Vijeća su se požurili naći bilo kakvu argumentaciju, po principu “daj što daš”, da bi se izravni prijenos spriječio. Pošto u aktima Općine nisu našli temelja zabrani, a nisu očito željeli niti donositi službenu zabranu odlukom Vijeća, procedura koja im se činila najzgodnija je pozvati se na komentar Agencije za elektroničke medije koji, između ostalog, uopće ne zabranjuje prijenos niti sugerira zašto bi prijenos bio nepoželjan.

Briljantno.

U konačnici se nameće nekoliko (retoričkih) pitanja:
1. Zašto Općina sama ne prenosi sjednice kao što to radi Grad Dubrovnik i Županija?
2. Zašto Općina tako očajnički pokušava zabraniti javnost sjednica?
3. Je li razlog zabrane u fizičkoj osobi općenito ili u fizičkoj osobi pod imenom Nikola Duper?
4. Zašto se ne prihvaća besplatna usluga koju drugi plaćaju?
5. Je li dovoljna jedna izjava načelnika da se “to više neće ponoviti” da bi se donijela zabrana izravnih prijenosa ili bi o tome trebalo raspravljati Općinsko vijeće?

Eto, dragi čitatelji, ako ništa drugo naša Općina nas je još jednom zabavila sa svojim “pravnim” vratolomijama a sve s uzvišenom namjerom da nas poštedi mogućeg prisustvovanja njihovom radu a načelniku pokaže odanost te privrženost liku i djelu. I sve to na naš račun.

Uzdravlje!

One Comment on “Ponovna zabrana izravnog prijenosa sjednice Općinskog vijeća Župe dubrovačke”

  1. Je li Općina imala odobrenje te agencije za nedavni prijenos javnog izlaganja izmjena i dopuna Prostornoga plana?

Odgovori