Grupa nezadovoljnih građana o stanju na Krstacu

Nedavno su mi se obratili stanovnici Krstaca s molbom da napišem tekst o stanju tog malo poznatog naselja koje je doživjelo građevinsku ekspanziju u zadnjih tridesetak godina. Od nekada skromnog sela u kojem je živjela tek nekolicina obitelji, sjećam se Marojica, Fjorovića, Dupera, nastalo je veće naselje s pedesetak kuća i atraktivnih vila koje su jednim dijelom u funkciji turizma.

Kao što stanovnici pišu, već je pristup Krstacu problematičan. Na usku cestu koja prolazi kroz Vrelo može se priključiti isključivo iz pravca Cavtata. U protivnom treba koristiti neslužbeno okretište na skretanju za Zavrelje. Isto tako, u povratku s Krstaca možete se uključiti u promet samo u pravcu Grada a, u slučaju da ste ipak odlučili otići do Plata ili Cavtata, potražiti ćete neko okretište.

Na Krstacu nema kontejnera za smeće a najbliži su udaljeni oko 1 km, odnosno u Vrelu.

Zato Krstac obiluje cijelim nizom glomaznog smeća koje će sigurno podići kategorizaciju inače prekrasnih kuća.

Cesta koja vijuga od Vrela do Krstaca je uska i opasna za prometovanje. Automobili se mimoilaze uz poteškoće i nervozu.

Na Krstacu parking je isključivo privatan ili po sistemu “snađi se druže”. Osim nečije privatne inicijative u lošoj izvedbi ne postoji niti jedna klupa s koje bi možda neki romantični par, turista ili domaćih, uživao u prekrasnom pogledu i/ili zalazu sunca.

Prema onome što pišu mještani izgleda da nema ni hidrantske mreže. Dječje igralište na ulazu u Klokuriće je u obliku košarkaške table na drvenom stupu koji je izgorio u nekom davnom požaru. O drugim društvenim sadržajima nećemo ni govoriti, konačno njih nema ni u ostatku Župe.

Prošetao sam do crkvice sv. Spasa starim skalinima koji su vodili od Trgovišta na Krstac. Tužno je vidjeti u kakvom su stanju. Strma skalinata prema crkvici je koliko toliko održavana, pretpostavljam od strane bratstva, međutim utisak je da bi rukohvat s druge strane imao istu svrhu ali i štitio od pada. Sama crkvica je u solidnom stanju ali vegetacija pritiska sa svake strane pa više nema onih prekrasnih zelenih livada u blizini. Crna drača suvereno vlada.

Krstac plaća sve komunalije kao prva zona, elitno mjesto, ali izgleda kao selendra na uštrb svih onih koji su sagradili kuće s bazenima kao i turista koji neće odnijeti pozitivne utiske iz Župe. Najgore od svega je to što se ne radi o investicijama

Gospoda iz općine svrate samo po glasove prije izbora, kažu nezadovoljni mještani. Barem to Krstac stavlja u ravnopravan položaj s drugim naseljima Župe dubrovačke.

Odgovori