Stabilna vertikala

Nedavno je Općinski odbor HDZ-a Župe dubrovačke uputio zahvalu glasačima na podršci koju su dobili na nedavnim izborima. Između ostalog kaže se i sljedeće: „Stabilna i razumna politika te vertikala vlasti od županije do Vlade RH, garancija su uspjeha i u budućem razdoblju u kojemu nas očekuju brojni izazovi i projekti na korist svih stanovnika naše Župe.”

Još prije izbora, ponukani glasinama, zatražili smo informacije od Općine o dugu poduzeća u vlasništvu Republike Hrvatske te o iznosu kojeg koncesionar plaća za eksploatiranje mineralnog bogatstva u kamenolomu na Dupcu.

Odmah nakon izbora dobili smo tražene podatke:

  • Ukupan dug poduzeća u vlasništvu RH za komunalnu i vodnu naknadu iznosi 4.431.166,24 kn od čega vodna naknada (prihod Hrvatskih voda čije zaduženje i naplatu obavlja Općina Župa dubrovačka u ime i za račun Hrvatskih voda) iznosi 2.875.616,58 kn, a dug komunalne naknade iznosi 1.555.549,66 kn.
  • Ukupan godišnji iznos naknade po osnovi eksploatacije mineralnih sirovina za 2020. godinu iznosi 12.712,64 kn. Koncesionar je odlukom Vlade RH bio oslobođen plaćanja varijabilnog dijela koncesije za 2020. godinu (Vlada Republike Hrvatske, donijela je Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina – Narodne novine, broj 57/20., Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina, stupila je na snagu 15. svibnja 2020. godine ). Zadnjih 5 godina prosječan prihod Općine Župa dubrovačka od koncesije na eksploataciju mineralnih sirovina je iznosio 142.763,07 kn.

Pretpostavljam da je premijer Plenković i prema Župi upotrijebio sličnu retoriku kao i prema veledrogerijama: „Mogu oni izdržati, imaju velike zarade, nisu gladni.”

Što se tiče kamenoloma, vjerujem da je svatko od vas naručio barem par kubika pijeska pa znate koliko je u pijesku malo manje od 13.000 kuna (godišnje).

Vertikala može biti dvosmjerna ili jednosmjerna i to prema gore ili prema dolje a naša je jednosmjerna odozgo prema dolje. Zato Vlada može reći sirotim župljanima kada će i hoće li platiti dug dok će žitelje Župe s veseljem ovršiti i za stotinjak kuna. Prema tome, gdje su naši općinari u toj vertikali, i koliki je njihov utjecaj, možete i sami zaključiti

Inače hrvatski rječnik daje zanimljivu frazeologiju glede vertikale:

imati vertikalu biti dosljedan u svojim pogledima i stavovima; biti neporočan u smislu časnog držanja u iskušenjima karaktera, zamkama oko političkih i sl. opredjeljivanja, potkupljivanja i sl.; biti čovjek od komada, biti svoj”

Eto, toliko o vertikali a o „uspjehu” neću ovaj put.

Odgovori