Izbori u Župi – Revolucionari se umorili, vojska odradila rutinski

Protekle izbore ćemo zapamtiti jer su proizvele do sada najviše emocija, na svim stranama. Po prvi put opozicija je imala priliku pobijediti a HDZ se ozbiljno uznemirio i aktivirao sve svoje snage, na frontu i u pozadini. Zabilježiti ćemo i premijeru DDS-a u Župi, a hoće li Vićan imati svog igrača u Vijeću za njegovu „poduzetničku politiku” to ćemo tek vidjeti. Koliko znam Iva Žeravicu, ne bi se baš u to zakleo. I DP je imao generalnu probu a oni će se dalje razvijati na valu uspjeha, ili neuspjeha, nacionalne stranke. Dustra, još jedna varijanta „poduzetničke politike”, je s HSU-om dobila malo manje od SDP-a i HSU-a prije četiri godine. Može biti razumljiv oportunizam HSU-a, ali, ako baš morate, onda barem igrajte s onima koji nešto za vas mogu napraviti. SDP?! 88 glasova najbolje odražava beznađe nacionalnog SDP-a.

U nastavku analize možemo primijetiti da je HDZ po prvi put sišao ispod 50% i samo milošću D’Hondt-a ima minimalnu većinu u Vijeću. Što se njih tiče uvjeren sam da je tu najmanje nepoznanica. Ekipa je „uigrana” i teško da mogu ispuniti manje obećanja u odnosu na prethodno razdoblje. Njihove predizborne metode „uvjeravanja” za koga treba glasovati samo potvrđuju moju staru tezu da u Župi nemamo politički već civilizacijski problem.

Župka je počela proces koji tek treba polučiti prave rezultate i to se ne može smatrati neuspjehom. Napraviti stranku, okupiti veliki broj ljudi, imati program, viziju i, prije svega, hrabrost sve to dosljedno zastupati nije mali korak. Ono što ih može održati na okupu su međusobno prijateljstvo i motiviranost da kroz vlastitu žrtvu učine boljom sredinu u kojoj žive. Što prije shvate da mladost nije jedini ključ za željene promjene i što prije uključe veći broj ljudi u rad stranke to ćemo prije imati alternativu.

Utrka za načelnika općine je pokazala, kao i u slučaju Vijeća, da HDZ malo po malo gubi potporu Župljana. Poništenje rezultata glasovanja na biračkom mjestu Petrača, i izbjegavanje drugog kruga, ostati će zabilježeno u političkoj povijesti Župe dubrovačke. Prvi put u 23 godine općine trese se najudobnija fotelja općine, rezultati šalju načelnika u drugi krug i prvi put se događa poništenje rezultata. Koincidencije su me uvijek očaravale.