Hoće li se po prvi put načelnik općine birati u drugom krugu?

Saznajemo da je Županijsko izborno povjerenstvo odbilo prigovor Župke na poništavanje rezultata izbora na biračkom mjestu Petrača. Naime, iako je u to teško povjerovati, Župka smatra da je zapisnik o radu biračkog odbora Petrača krivotvoren, to jest da je naknadno mijenjan. Zaista, tko bi u Župi pomislio da se rezultati mogu poništiti samo zato što načelniku nedostaje par glasova za pobjedu u prvom krugu? Prema tome, u sljedeću nedjelju ponovo će se glasovati za izbor načelnika općine na biračkom mjestu Petrača.

Ishod će odlučiti postotak izlaznosti te, naravno, kako će birači ovaj put izabrati. Po prvi put je Nardelli pokazao ranjivost i to bi moglo aktivirati one koji nikada ne izlaze na izbore jer se „ionako ništa ne može promijeniti”. Možda ovaj put namirišu „krv” pa odluče poslati Nardellija u drugu rundu.
Ako dođe do drugog kruga, odlučiti će opet izlaznost te dosljednost birača iz prvog kruga a naročito izbor glasača ostalih političkih opcija. Bašić ima šansu ako su svi odlučni donijeti promjenu politike, i rezultata, u Župi dubrovačkoj. U drugom krugu bi mogli, kao i sljedeće nedjelje, odlučiti oni koji su vidjeli načelnika po prvi put u knock-down-u pa ga požele poslati na neko drugo radno mjesto, gdje će pokazati svoj puni potencijal.

Unatoč nezadovoljstvu Župke, ovi su izbori ipak pokazali trend pada popularnosti HDZ-a u Župi i početak neminovne promjene. Podsjetimo se postotaka vladajuće stranke na prethodnim izborima:

2009 – 58,17 %

2013 – 58,64 %

2017 – 50,90 %

2021 – 45,64 %

Iako je ove godine HDZ dobio oko 150 glasova više, u odnosu na izbore 2017. godine, smanjenje postotka je rezultat veće izlaznosti. To nam pokazuje jednostavnu matematiku: što je više birača to je manje HDZ-a ili, drugim riječima, čini se da ljudi ne izlaze na izbore ne zato što su zadovoljni postojećim političkim stanjem nego zato jer su uvjereni da se promjena ne može dogoditi. Po svemu sudeći ovi izbori su donijeli u Župu osjećaj da je promjena sve bliže te da je itekako moguća.