Zašto se sve punoljetne osobe bave politikom, htjele ili ne

Jedna od češćih fraza povezanih s politikom je: “mene politika ne zanima” ili „ne želim se baviti politikom”. Očito je da vlada rezignacija i pomirenje da se „ionako ništa ne može promijeniti”. Prema tome, čini se da dobar dio ljudi smatra da je najbolje nemati ikakve veze s politikom. Da ne bi ulazio u dublje analize takvih i sličnih mišljenja, a i predizborno je vrijeme, posvetiti ću se samo jednom aspektu politike i demokracije.

U nedjelju, 16. svibnja, ponovo imamo mogućnost izabrati ljude koji će nas zastupati u općinskom i županijskom vijeću. Svatko od nas ima tri mogućnosti:

  1. izaći na izbore i zaokružiti svog kandidata;
  2. izaći na izbore i poništiti listić;
  3. ne izaći na izbore.

Pod brojem jedan su svi oni koje politika zanima i imaju svog kandidata. U krajnjem slučaju njihov glas će biti protestni, odnosno glasati će za kandidata suprotstavljenog kandidatu za kojeg smatraju da je loš.

Pod brojem dva su osobe koje žele reći da nitko ne zaslužuje njihovo povjerenje. Ovo je mogućnost koja je kod nas podcijenjena i malo korištena ali je zapravo vrlo snažna politička poruka.

I na kraju je izbor za kojeg mnogi smatraju da to znači ne baviti se politikom ili biti nezainteresiran.

Očigledno je da se kod prva dva izbora jasno radi o bavljenju politikom, odnosno o sudjelovanju u politici kroz demokratski proces izbora ili stavu da nema dobrog kandidata. Ne izlazeći na izbore šaljete zbunjujuću poruku, koja se može protumačiti na više načina ali je u svojoj suštini opet politička:

  • sve je super i nema potrebe išta mijenjati;
  • sve je toliko loše da ne želim sudjelovati u tom cirkusu;
  • politika me ne zanima;
  • ne želim se baviti politikom;
  • svi su oni isti;
  • nedjelja je i bolje je otići negdje na izlet;
  • itd.

Dakle, dok s jedne strane unosite zabunu u politički prostor, jer nije jasno zašto se ne želite izjasniti, s druge strane vaš glas će se pribrojiti proporcionalno prema rezultatima izbora. Naime, sigurno ste primijetili da je broj izabranih u Saboru, županijskoj skupštini ili općinskom vijeću uvijek isti i zakonom određen, bez obzira na postotak izlaznosti. I tako je vaš političko nezainteresirani stav opet postao dijelom politike tako što je vaš glas otišao svima.

Zato izađite na izbore i dajte povjerenje onome za koga mislite da ga zaslužuje ili, u krajnjem slučaju, poništite listić. Onoga dana kada postotak poništenih listića bude izuzetno visok to će biti snažna politička poruka.
Odgovornost za bilo koji problem je 50% na onima koji su problem stvorili a 50% na svima onima koji su pasivno promatrali. Dante je davno rekao: „Najmračnija mjesta pakla su rezervirana za one koji zadrže svoju neutralnost u kriznim vremenima.”

Odgovori