Iza kulisa posjete jednog ministra

Danas je općinu Župa dubrovačka posjetio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u pratnji saborskog zastupnika Branka Bačića i župana Nikole Dobroslavića.  Tema sastanka bila je dodjela zemljišta na nekoliko lokacija Općini Župa dubrovačka, turistički kompleks i Auto kamp Kupari.

Ministar Darko Horvat u Župi dubrovačkoj (slika posuđena od Župčica portala jer nas nisu pozvali)

Iz šturog priopćenja nije razvidno što će to naša općina stvarno dobiti, a što će “ići svojim tijekom” kao što ide već dugi niz godina. Jasno je jedino da se uvidjelo da predizborno ozračje nije onakvo na kakvo se naviklo, pa dužnosnici hodočaste po Župi i rutinski prepričavaju IV. reprizu Grimmovih bajka na temu “Župa na prvom mjestu”.

Izgleda da alarm prejako zvoni jer su kroz prostorije Općine u posljednjih 10-tak dana prodefilirale stotine milijuna obećanih kuna u koje više ne vjeruje niti mlađa vrtićka skupina Dječjih vrtića Župe dubrovačke.

“Dovršimo započeto”?!

U video zapisu priopćenja za javnost na stranicama Župčica portala koji toplo preporučamo čitateljima Župe danas, obratite pozornost na “uvodnu riječ” načelnika koja je trajala 4 minute i 15 sekunda. Neodoljivo podsjeća na govor Stipe Mesića prigodom posjete predsjednika USA Georga Busha, koji je nakon 3 minute Stipinog zbrčkanog monologa počeo namigivati uzvanicima iz svoje pratnje.

Zahvaljujući maski minstar nije trebao namigivati jer se mogao slobodno smijuljiti a da to nitko ne primjeti. Svoje dvije minute i 17 sekunda ministar je rutinski iskoristio obećanjem kako su zahtjevi za dodjelom zemljišta opravdani te da će biti usvojeni.

Slijedio je govor župana koji se, očito je, nije pripremio za ovu epizodu pa se odlučio za inačicu Alisa u zemlji čudesa Župe dubrovačke, teško se snalazeći u pronalaženju djelotvornih riječi koje će dočarati shangri-la umjesto okrutne stvarnosti u kojoj mu se dio županije nalazi.

https://zupcica.hr

I tako, po tko zna koji put, u samo praskozorje lokalnih izbora pokušava se nemoguće. Ne postoje iskustva iz bliže prošlosti koja bi uvjerila župsko stanovništvo i probudilo neku novu nadu u ispunjenje bar dijela obećanja kojima skoro svakodnevno svjedočimo. Da li će igrokazi iza kulisa nadjačati scenu s pozornice na savjesti je jednog dijela Župljana koji će se morati odlučiti između osobnog interesa i sudbine Župe dubrovačke.

Odgovori