Ružina

– Znate li sekondo koja je ružina najopasnija po brod – pitao me stari kapetan s otoka Ista dok smo s komandnog mosta Amelie Topić gledali dva mornara kako piketaju ružinu na palubi. Mislim se u sebi, e nećete me uhitit’ da to ne znam pa mu odgovorim – Šjor komandante, ružina na banjašugi* bez sumnje. – E nije – odgovori mi zapovjednik broda – Najopasnija ružina po brod je nesposoban i neuredan zapovjednik ili časnik.

Čitajući prije nekoliko dana članak i gledajući slike sa svečanosti otkrivanja ploče HAMAG-BICRO (Hrvatska agencija za male poduzetnike) uz vrata zgrade u kojoj su smješteni županijski uredi, sjetio sam se simbolike i mudrosti poruke iz razgovora od prije 46 godina.

Sam čin  skidanja komada modre tkanine s obavijesne ploče izaziva pomiješanje porive – istodobno i sažaljenja i čuđenja – jer očekuješ ploču s tekstom “U ovoj je kući rođen skladatelj taj i taj, pisac, znanstvenik “ – a ono ispod  skinute tkanine izranja metalna tabla HAMAG-BICRO. Možete li, primjerice, zamisliti najistaknutije dužnosnike neke njemačke pokrajine kako otkrivaju obavijesnu ploču o useljenju Njemačke agencije za male poduzetnike u zgradu? Ako i možete zamisliti nezamislivo, svakako je nemoguće da bi se slikali uz ružinavu ogradu i rešetke na prozorima koji nisu piturani dugi niz godina. 

Naveliko se piše o ulaganjima stotina milijuna kuna u luke i lučice, mule i muliće, a ružina  u metaforičkom i materijalnom smislu nastavlja prodirati u biće hrvatskog društva. Širenju pogoduju, pomorskim riječnikom rečeno, ružinavi “zapovjednici” i njihovi “časnici”. Najmanje i naizgled beznačajne pojedinosti bez dvojbe razotkrivaju trulost uspostavljenog političkog i gospodarskog sustava.

Dok nam se pozornost odvlači obećanjima i predstavljanjima brojnih predizbornih investicija u novu infrastrukturu, objekte, građevine, opremu istovremeno se zapostavlja  održavanje postojeće. Ulaganje u novo je poželjno, a održavanje postojećeg je nužnost i obveza.

Bar je tako kod odgovornih i stručnih ljudi i “dobrih domaćina” koji bi dali nalog da se s one ograde i rešetaka odstrani ružina te premaže s dvije ruke zaštitne pa s dvije ruke lak boje. To ćete kod nas sresti u rijetkim sredinama i to uglavnom u privatnim tvrtkama.

Na sve strane po Župi godinama gledamo ružinu koja se piturava dva mjeseca pred izbore, dotrajale razvodne kutije, improvizirane telekomunikacijske instalacije, propale oglasne ploče turističke zajednice u centru turističkog mjesta dok istovremeno nova krasi dvorište osnovne škole (?!), spaljene hotele i bivša odmarališta, otete, neprocjenjivo vrijedne ljetnikovce koji zbog nebrige propadaju, stotine tisuća kubnih metara građevinskog i drugog otpada jednostavno iskrenutog niz padine donedavno zelenih župskih obronaka …

Istovremeno, a u pravilu pred svake izbore, gledamo, čitamo i slušamo o milijardama kuna koje se ulažu u nove projekte kako po Županiji tako po cijeloj Hrvatskoj. U emisiji Radio Dubrovnika danas u 10:20 gradonačelnik Dubrovnika rekao je slijedeće: “Iz EU fondova smo dobili 14 milijuna kuna samo po osnovi programa ulaganja u Dječje vrtiće Dubrovnik”. A Župa? Što je s obećanjem predsjednika Vlade gospodina Plenkovića o donaciji 12.728.000 kuna namijenjenih Dječjem vrtiću Župe dubrovačke iz Europskog socijalnog fonda?

Dječji vrtić kakav bi se u Župi trebao sagraditi

Za manje novca je poslije rata obnovljeno spaljenih 97 kuća, crkva i škola na Osojniku pa sam se veselio kako će Općina napraviti novi i lijepi dječji vrtić negdje u prirodi na potezu Mandaljena-Lazine-Zagruda. U išćekivanju službenog odgovora o toj donaciji postoje naznake iz Općine da taj iznos nije uplaćen, a da sredstva stižu na kapaljku i to na način da se plaćaju računi hladnog pogona i kad se nešto sitno kupi ili pokrpi.   

Još je jednom Župa “ispreskakana” u raspodjeli predizbornog kolača kao i one malo veće torte iz 2019. Za utjehu smo dobili “uređenje” ceste Mandaljena – Stari most na Taranti, priključnu cestu (?) JTC- ulica Bruna Bušića koja će teško dobiti uporabnu dozvolu i predstavljanje projekta uređenja lučice u Srebrenome koja će biti kad bude.

Sapienti sat!

* * * * *

Zapovjednik broda s početka priče iskrcao je časnika zaduženog za održavanje broda. Pogađate  zašto! Najviše zato što je davao naloge da se po brodu piturava preko ružine.

Metaforički i brodskim rječnikom rečeno, nama se već jako dugo pred očima “piturava preko ružine”. Prije ili kasnije ružina će učinit’ bužu na trupu broda i brod će potonut osim ako, dok je još navrijeme, ne očistimo ružinu.

Odgovori