Ne volim “Izborne programe” ali vjerujem ŽUPKI

Moram priznati da me Izborni programi ozbiljno iritiraju. Svi smo već navikli da je to uglavnom samo niz obećanja za koja je sigurno samo da će biti tijekom mandata iznevjerena. Prema tome, objavljivanje takvih programa, u velikoj većini, nije ništa drugo nego pokušaj privlačenja novih glasova koji će neke nove ljude postaviti na stare i udobne fotelje.

Ipak, Župa dubrovačka ima već očajničku potrebu da dođe do životno važne promjene i zato želim vjerovati ljudima iz “Župke”. Vjera u ljude će kod mene umrijeti samo onog dana kada preselim na neki, nadam se, bolji svijet bez “Izbornih programa”. Zato želim vjerovati da ću jednog dana ugodno živjeti u mjestu, gdje Duperi borave stoljećima, i da ću s ponosom pokazivati moju Župu prijateljima iz inozemstva. Vjerujem da na ovim izborima takvu promjenu može donijeti samo “Župka” i zato imaju moju podršku.

Prenoseći “Župkin” Izborni program ne radim predizbornu propagandu za jednu stranku. Samo bilježim njihova obećanja s nadom, i ponovo vjerom, da mi neće služiti za pisanje naših uobičajenih tekstova bez cenzure nakon izbora.

A sada pokušajmo malo sanjati jer je stvarnost već predugo noćna mora.

Izdvojiti ću samo jedan dio a cjelokupni program možete pročitati ovdje.

Temeljne vrijednosti ŽUPSKE STRANKE su:

SLOBODA

Sloboda je elementarna i najviša vrijednost koja predstavlja mogućnost samostalnog, neovisnog djelovanja, mogućnost samoodređenja čovjeka. “Libertas” je slogan Grada Dubrovnika, slogan koji se vjekovima vijorio na dubrovačkim brodovima, zidinama, konzulatima. Naši preci su znali cijeniti slobodu, znali su i cijenu slobode za koju su bili spremni dati svo drugo bogatstvo. S tim naslijeđem želimo graditi našu budućnost, slobodni i neovisni. Danas imamo zadatak osigurati slobodu svakog pojedinca, slobodu govora kao preduvjet intelektualnog i emotivnog razvoja pojedinca, slobodu medija, kulture, slobodu od birokratske kontrole. Imamo zadatak izgraditi društvo slobodno od nasilja, slobodno od cenzure, slobodno od korupcije.

PRAVEDNOST

Pravednost predstavlja ispravan odnos prema drugomu, prema bližnjem, prema drugačijem. Odrednica pravednosti preduvjet je egzistiranja svih drugih vrijednosti i sastoji se u tome da se s drugom osobom postupa pravedno, tj. kao onom koja je nepovrjediva i nedodirljiva u svojoj slobodi i svojem djelovanju. Samo zahvaljujući takvu pravednom odnosu ljudski se svijet može graditi kao svijet onih kulturnih vrijednosti koje izviru iz slobode i slobodnoga međusobnoga postupanja najrazličitijih kultura i svjetonazora. Pravednost je temeljna vrijednost ŽUPKA-e i predstavlja nit vodilju u radu članova pri ostvarivanju svojih političkih ciljeva. Zalažemo se za jednaka prava svih građana i građanki Republike Hrvatske pred svakom državnom institucijom, jednaku priliku za ostvarenje svojih Ustavom zagarantiranih prava, ali i jednaku odgovornost.

AKTIVIZAM

Građanski aktivizam je jedan od najvažnijih vrijednosti modernog društva kojemu težimo, te predstavlja osnovu naše misije i vizije. Svojim aktivizmom, članovi ŽUPKA-e doprinose razvoju građanskog društva i angažmana velikog broja građana u procesu odlučivanja kao preduvjeta za jačanje odgovornosti vlasti i nositelja javnih funkcija na svim razinama. Svojim angažmanom, članovi doprinose razvoju civilnog društva, pojedinaca i skupina.

SAMOSTALNOST

Polazeći od trinaeststoljetne drevno-pravne tradicije na tlu između Jadrana, Drave i Mure, hrvatski narod je sačuvao samosvijest o vlastitom identitetu i o pravu na samobitnost i neovisnost u samostalnoj i suverenoj državi Hrvatskoj. Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske je najvažnija odluka o nezavisnosti Republike Hrvatske donesena 25. lipnja 1991. od strane Sabora i predstavlja ustavnopravni temelj samostalnosti i nezavisnosti hrvatske države. Ustavom zajamčena prava na lokalnu i regionalnu samoupravu predstavljaju glavni poligon za djelovanje članova ŽUPKA-e. Vrijednosti proizašle iz Ustava RH za ŽUPKA-u predstavljaju jednu od temeljnih vrijednosti političkog djelovanja. Stranka se zalaže za decentralizaciju RH, razvoj lokalne samouprave i njenu samostalnost i neovisnost u obavljanju lokalnih samoupravnih poslova, donošenju odluka, raspolaganju s prihodima, te samostalnom uređivanju unutarnjeg ustroja te djelokruga svojih tijela. Kako bi zaštitili svoju lokalnu kulturnu i povijesnu baštinu potrebna nam je samostalnost u kreiranju i provođenju politika koje bitno utječu na područje Župe dubrovačke i Dubrovačko-neretvanske Županije.

Odgovori