Milijuni kuna za čišćenje smeća u moru ili …?

Na jednom župskom portalu naiđem na članak koji poziva na besplatno predavanje o tome kako će roboti čistiti smeće u podmorju Dubrovačko-neretvanske županije. Na slici vidim brodicu koja mi na sve sliči osim na brod za skupljanje smeća. Doduše, ovaj uređaj na krmi mogao bi poslužiti u identifikaciji nailon saketa i plastičnih botija na morskom dnu pa se pošalje robota koji će to pokupiti i istovariti u brod.

Dodatno mi je pozornost privukla konstrukcija koja neodoljivo podsjeća na toranj za bušenje kakve vidimo na nalazištima nafte ali to može biti i spalionica smeća Lučino razdolje. Bode u oči i ovaj plavi okvir s natpisom Sea clear … koji, Bože mi oprosti, izgleda da je montiran naknadno tj. nakon što su našli ljepše idejno rješenje.Komentar “A zašto je na slici lijevo toranj za vađenje nafte” na spomenutom portalu izdržao je nekoliko sekunda pa je uklonjen.

U članku između ostaloga stoji: “Za pilot područje odabrana su podmorje oko otoka Lokruma te područje Malostonskog zaljeva, koji predstavlja područje iz sektora marikulture, dok je treća lokacija luka Hamburg. Uz Regionalnu agenciju DUNEA, u partnerstvu sudjeluje i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru.

U partnerstvu sudjeluju i neke od najpoznatijih svjetskih organizacija koje će isporučiti provjereni hardver te četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanja i kontrole. Projekt je ukupno vrijedan 37.099.342,50 kuna, a provodit će se do prosinca 2023. godine”.

Eto, kakvi su se vrhunski znanstvenici i tehnologija pokrenuli za locirati saket ili botiju, identificirati je li iz Lidla ili Konzuma, uhititi na morskom dnu i isporučiti u Lučino razdolje. Čišćenje će trajati samo dvije godine i 10 mjeseca što upućuje na to da se nakupilo podosta nailona, botija i raznoraznog smeća oko Lokruma, u Malostonskom zaljevu i šire po cijeloj Županiji.

A Župljani čekaju kanalizaciju!

Odgovori