Antun Bašić, “Župka”: Prodaja javnog dobra

Na 29. sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke održanoj 9. veljače 2021. g. pod točkom 12. našao se “Zaključak” o prodaji dijela puta, koji je u Općinskom vlasništvu, putem javnog natječaja. Navedeni “Zaključak” našao se na dnevnom redu inicijativom investitora koji na susjednoj parceli gradi svoj građevinski objekat. Interes investitora za otkup predmetne parcele je legitiman, ali izjave načelnika koji je na vijeću iznio niz dvojbenih komentara u teatralnom pokušaju uvjeravanja vijećnika u ispravnost ovakvog “Zaključka” krajnje su dvojbene i neutemeljene.


Načelnik Silvio Nardelli je u raspravi na temu raspisivanja javnog natječaja za otkup dijela puta, između ostalog, ustvrdio kako postoji nemogućnost daljnjeg korištenja te da Općina nema razloga „braniti“ odnosno zadržati predmetni dio puta. Vijećnici ŽUPKE su bili slobodni iste tvrdnje provjeriti s vlasnicima okolnih parcela koji su ostali zatečeni sadržajem predloženog “Zaključka” jer se navedenim putem koriste posljednjih 45 godina. Prodajom dijela puta uskraćuje se pravo korištenja javne površine kojom se koriste stanari susjednih parcela.

Ovakav “Zaključak” koji vijećnici ŽUPKE nisu podržali, nepovoljan je za stanovnike Župe dubrovačke, pa tako i za Općinu Župa dubrovačka, a potencijalno i za investitora jer, u slučaju da se na javni natječaj javi treća strana s boljom ponudom, put bi pripao trećem vlasniku i time bi investitor ostao bez pristupa vlastitoj parceli. Na tu činjenicu je odmah upozorio vijećnik Petar Vuletić, na što je načelnik odgovorio kako u tom slučaju Općina može poništiti javni natječaj. Takav stav načelnika u potpunosti zapostavlja interese vlasnika susjednih parcela i može se tumačiti kao direktno pogodovanje investitoru, a to može prouzročiti i pravne postupke protiv Općine. Stoga strogo osuđujemo stavove načelnika Općine izrečene na Općinskom vijeću.

Postavlja se pitanje: Postoje li dvostruki kriteriji kada se radi o pristupnim putevima građevinskim parcelama? S jedne strane Općina uglavnom prema mještanima koji žele graditi na svojoj parceli postavlja uvjet “darovanja” dijela čestice zemlje Općini, u svrhu pristupnog puta koji će postati javno dobro, i to bez naknade. S druge strane očito se probranim investitorima to isto javno dobro prodaje po najnižoj mogućoj cijeni. Postoje li dvostruki kriteriji, prosudite sami.

Odgovori