Na današnji dan prije 29 godina

15. siječnja 1992. godine predsjednik Franjo Tuđman u emotivnom je govoru naciji poručio: “Današnji dan bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.”

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostati će poznat Island. Istog dana, 19. prosinca 1991. Hrvatsku je priznala i Njemačka uz objavu da će službeno priznanje uslijediti 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska priznata od Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

Dok su branitelji nastavili ginuti u obrani Domovine i veliki broj civila radio poslove važne po opstanak i izgradnju novostvorene države, neki su zasukali rukave na razgradnji nove demokratske i samostalne države Hrvatske.

Do današnjih dana nisu odustali.

Odgovori