Župska kula babilonska

I. dio “Bolje ikad nego nikad”

 “Čovjeku je ipak to sve bilo malo pa je sazidao kulu veliku i dotad neviđenu, kako bi bio što bliže Bogu, to jest da pokaže kako je njegova moć velika. Bog se razljutio zbog ljudske oholosti, te je srušio toranj i izazvao kaos time što su graditelji počeli govoriti različitim jezicima” – 11. Poglavlje knjige Postanka.

Tekst je slikovit. Ljudi zapravo nisu počeli govoriti različitim jezicima nego se više nisu mogli složiti oko izgradnje kule babilonske. Pouka je dakle ta da Bog ne voli razmetanje i pokazivanje moći. U prenesenom značenju kula babilonska znači bahatost, pomutnju, nered, zbrku.

Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka sklopili su 18.01.2008. ugovor o osnivanju društva Groblje Dubac d.o.o. Za direktora je imenovan Ivo Lise.

Prolazile su duge godine dok gradski oci konačno nisu progledali (župski su sve znali od prvog dana). Uvidjevši da će Amerikanci prije početi sahranjivati svoje mrtve na Marsu nego Dubrovčani i Župljani na Dubcu, 1. lipnja 2014. za direktora Groblja Dubac d.o.o. gradski i općinski oci imenuju Đura Lonzu.

Od tada se projekt Groblje Dubac pokrenuo s mrtve točke. Novi je direktor, de facto i de iure, počeo skoro od nule. Pragmatičan i prilagodljiv trenutnim društveno-političkim okolnostima, od prvog dana rješava brojne zaostatke iz proteklih godina. Jednom prigodom podsjeća kako je „lokacijska dozvola pristigla kao poklon za Božić 2018. nakon dugih 12 godina čekanja“.  

12. listopada 2017.  u prostorijama općine direktor Đuro Lonza predočio je gradonačelniku Matu Frankoviću i načelniku Silviju Nardelliju dinamiku radova i predviđanje roka završetka. „Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, početak uporabe groblja se očekuje sredinom 2021. godine“ – rekao je Lonza.

Tijekom sljedećeg posjeta groblju Dubac  8. ožujka 2019.  gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković oduševljeno je uskliknuo: „Uskoro ćemo imati jedno od najljepših groblja u Republici Hrvatskoj!“ 

Drugo mu nije preostalo jer mudar političar kao on neće javno reći: „Jednog ćemo dana imati najskuplje groblje u Republici Hrvatskoj“. 

Stigli smo i do studenog 2020. kada direktor Đuro Lonza za DuTV  izjavljuje:     „Širenje korona virusa ostavilo je traga na ovom projektu, radovi teku nešto sporije, a problem je u financijama za sljedeću godinu – nedostaje još 140 milijuna kuna. Odakle će se novci pronaći – to još uvijek nije poznato“.

Kako do 2020. godine nije bilo korona virusa, a istovremeno su bile vrlo plodne turističke sezone i rekordna punjenja gradskog i općinskog proračuna, nameće se pitanje što je usporilo predviđenu dinamiku radova, a financijsku konstrukciju dovelo u nezavidnu situaciju.

                                                           *****

Uskoro 2. dio  „Odakle će se novci pronaći – to još uvijek nije poznato“

Odgovori