Zahtjev za izdavanje propusnice

Svakodnevno pratim razvoj ove epidemije i pokušavam pomoći koliko mogu s mojim znanjima i vještinama. Primijetio sam da i Župa i Konavle, druge općine nisam provjeravao, traže skidanje datoteke predloška propusnice, potpisivanje i predaju dokumenta neposredno ili putem elektronske pošte. Taj način pretpostavlja nekoliko problema.
U slučaju da se radi o osobi koja nije informatički vješta, a to je ipak većina, oni moraju preuzeti datoteku, tiskati je, potpisati i tada je ili odnijeti u općinu ili je skenirati ili snimiti s mobitelom i poslati elektronskim putem. Ove će probleme najviše imati starije osobe koje će morati zatražiti pomoć mlađih a znamo da je bolje da se izbjegavaju svi bliski kontakti starijim ljudima. Još je gore ako nemaju drugog načina osim da odnesu zahtjev u općinu. Sve to se događa samo zbog nepotrebnog traženja potpisa. Čemu služi potpis ako zahtjev, i kasnije dozvola, sadrže ime i prezime, OIB i broj osobne iskaznice. Policajac na Dupcu će imati uvid u sve potrebne podatke da bi provjerio identitet a potpis je potpuno nevažan.

Postoji nekoliko dobrih rješenja.
Prvo je da se radi auto-certifikacija kao što su uspješno primijenili Talijani. Na vlastitu odgovornost se ispuni dozvola a policija će kazniti dežurne “lukavce”.
Drugi način je da se ne traži potpis, to bi već pojednostavnilo cijeli proces.
Treći način je da sav proces bude elektronski. U tom slučaju će mlađi moći pomoći starijim ljudima bez fizičkog kontakta i ispuniti za njih formular.
Primjer kako se to može napraviti je OVDJE. Nemojte koristiti ovaj formular, napravljen je samo da se pokaže kako je moguće pojednostavniti cijeli postupak.
Općina će na takav elektronski podneseni zahtjev uzvratiti dozvolom preko e-maila ili neki drugi način. Dozvola će se pokazati policiji preko mobilnog telefona, ili u slučaju da ga starija osoba ne posjeduje netko će to tiskati i dostaviti.

Odgovori