Kako u Župi ukrcati gosta u taksi

Komentarom čitatelja “od nereda rade još veći nered i kaos“ na članak u Večernjem listu „Do dozvole lako, do licencije teško“ mogao bi se zaključiti osvrt na 8. točku Dnevnog reda 20. sjednice OVOŽD koja se bavila izdavanjem dozvola za obavljanje taksi usluga s područja općine Župa dubrovačka.

U svojevrsnu zbrku oko Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u predmetnom slučaju taksi usluge, uplovila je i naša općina. Prema riječima nadležnog općinskog službenika od sada će i naša općina izdavati dozvole za obavljanje taksi usluga. Opravdanost takve odluke nalazi se u žurnijem postupku izdavanja dozvola koje je do sada obavljalo Ministarstvo ali i mogućnost ubiranja naknada.

Dozvola se izdaje na pet (5) godina uz naknadu od 500 kuna!

Kako prenosi LIDER, sekcija taksi prijevoznika pri HOK-u kaže da su lanjske izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu potpuno liberalizirale sektor i gotovo potpuno ukinule ovlasti jedinicama lokalne samouprave za uređivanje obavljanja te djelatnosti na svojem području.

Po novom zakonu taksi usluge mogu obavljati svi koji imaju licence za takvu djelatnost s cijelog područja RH. Broj taksista nije ograničen.

Taksisti mogu ukrcati korisnika prijevoza isključivo ako imaju dozvolu jedinice lokalne samouprave na čijem se području to događa. Dakle, ako taksist iz Grada ili Konavala želi ukrcati putnika u Župi treba dobaviti i platiti dozvolu u općini ŽD. A naši ako na povratku iz Grada ili iz Zračne luke žele to isto, moraju dobiti i platiti dozvolu od Grada Dubrovnika i općine Konavle.

Mnogima je to prilično zbrčkano pa se nije puno za čuditi kada se na Vijeću postavlja pitanje ako se putnik ukrca u Župi smije li ga iskrcat u Gradu ili ga smije odvesti samo do Dubca.

Na kraju svega stječe se dojam da država pere ruke od zamjeranja onima koji bi vozili svugdje bez obzira na potrebe i stanje prometne infrastrukture. S propisanim naknadama za dozvole neće se obogatiti niti općine niti gradovi.

Odgovori