Demokracija je samo neutabana stazica

Nedavno je moj suradnik napisao zanimljiv članak naslovljen „Što ti to treba?”. Napis je polučio iznenađujuće veliku čitanost jer se, pretpostavljam, jedan dio ljudi zaista pita „što ti/nam to treba” ali jedan dio i „što nam treba trpjeti sve ovo?”. I to je možda ključ svega, odnosno, razapetost između egoističnog oportunizma i osjećaja da se ipak ništa na bolje neće promijeniti bez veće uključenosti u društveno-politička zbivanja.

Činjenica da se političko uređenje promijenilo nakon Domovinskog rata nije u praksi od velike pomoći. Ustav i zakoni ipak nisu jači od naslijeđenoga mentaliteta i „dobrih starih” običaja. Zato često primjećujemo razne oblike institucionalnog nasilja koje proizlazi, prije svega, iz raširenog osjećaja nemoći i mišljenja „da su oni jači” i da se „s rogatim ne valja bosti”.

Henry Ford, poznati američki industrijalac, davno je rekao: „U pravu si, bez obzira mislio da možeš ili da ne možeš.

Snaga svih tih „rogatih” i „jakih” proizlazi isključivo iz raširenog mišljenja da to zaista jesu. Možda se i vama dogodilo da ste, nakon neke malo jače reakcije, polučili rezultate kojima ste niste ni nadali. Bilo je dovoljno pokazati malo odlučnosti i odjednom se odnos prema vama promijenio. Činjenica je da svi ti ljudi, koje mnogi smatraju „jakima” i „rogatima”, imaju strah od argumentirane kritike, istrajnosti u traženju kvalitetne usluge, podsjećanja da su samo državni, županijski ili općinski službenici a ne nedodirljivi i Bogom dani vladari naših sudbina.

Ustav i svi zakoni su samo riječi na papiru, odnosno „neutabana stazica”. Na nama je što češće, što ustrajnije i što u većem broju, gaziti tom stazicom koja će, s vremenom, prerasti u auto cestu.

Danas mi je Henry Ford inspiracija pa ću ga na kraju još jednom citirati: „Udruživanje je početak, ostati zajedno napredak a raditi zajedno uspjeh.

Smisao udruživanja i rada nije samo u ostvarivanju propisanih prava već i civilizacijskih dosega dostojnih ovog stoljeća i povijesnih stremljenja. Svaki dan odlaganja učiniti će taj zadatak puno težim, možda čak i nemogućim, jer će našoj djeci preseljenje u neku civiliziranu zemlju biti puno lakši put od odgovaranja na pitanje: „A što ti to treba?”.

Odgovori