“Tko ništa nije naučio iz povijesti, osuđen je da mu se ona ponavlja”

Izravni prijenos 20. sjednice Općinskog vijeća općine Župa dubrovačka mnogima je razbio iluzije kako nam Općinu vode sposobni profesionalci, te potvrdio strahovanja kako čelni ljudi i dio službenika nije sposoban obavljati zahtjevan posao kojeg su se prihvatili.

Točka 6. ugledala je svijetlost vijećničkog dana kao posljedica nalaza inspekcije iz prosinca 2019. godine. Kao i sve prethodne i ova primjećuje „određene nepravilnosti i nedostatke“. Vijećnike se dovodi pred čin izglasavanja predložene odluke o usuglašavanju plaća načelnika i zamjenika načelnika s važećim zakonskim odredbama. U protivnom doći će do probijanja dopuštene visine plaća načelnika i zamjenika načelnika.

U samoj najavi općinski službenik navodi da će po novoj odluci plaća načelnika i zamjenika načelnika biti manja nego do sada. Vijećnik Blaženko Svaguša tvrdi i ujedno pita: „Dakle, po zakonu načelnik ne bi mogao imati niti kunu veću plaću od onoga što bi mi danas trebali podržati“ i dobiva odgovor – ”Tako je”. Pa ako je tako onda je do sada primao više nego je to zakonom predviđeno! S moralne točke gledišta da i ne govorimo.

Uzalud su bila propitkivanja oporbenih vijećnika temeljem kojih zasluga i radnih rezultata općinski načelnik ima plaću veću za 4.200 kn od načelnika općine Konavle ili 3.150 veću od načelnika općine Primorje. Nezgodna pitanja presijeca predsjednik OV koji verbalnim obračunom osobne naravi diže riječ vijećniku Previšiću uz uputu da odgovor potraži kod svoga oca (!)

Ništa nije pomoglo pa ni izjava vijećnika Blaženka Svaguše kako će izglasavanje takve odluke biti sramota za sve vijećnike i ovu općinu. Čuje se najava kako je tako odlučeno pa će tako i biti. Glavno da smo u zakonskim okvirima. Slijedio je igrokaz ‘ko je „za“ i ‘ko je „protiv“. Rezultat je bio poznat prije sjednice.

„Točka 6.“ s posljednje sjednice podastire mozaik nepravilnosti, krivih tumačenja, samovoljnih, ishitrenih, nedorečenih i nedovršenih odluka koje „krase“ vetrine općinskih Službenih glasnika. Malo je Župljana koji imaju volje pratiti što sve tamo piše, a preporuka je – ako želite sačuvati zdravlje nemojte ni čitati. Rijetki zainteresirani pođu i do stranica Državnog ureda za reviziju gdje mogu naići na niz utvrđenih propusta i nepravilnosti na koje nailazi svaka revizija pri inspekciji u našoj Općini.

I tako vrijedno predstavničko tijelo župskog puka (čast nadglasanim izuzecima) nagrađuje za postignuća svoje čelnike s plaćama od 12.853,20 kn (načelnik) i 12.941,42 (zamjenik načelnika).

9. lipnja 2018. na kraju razgovora jednog lokalnog bloga s našim načelnikom piše (citat!): Zaključio bih ovu današnju priču kako sam zadovoljan brzinom i načinom odgovora na svako moje pitanje, pa bi se moglo reći: „kako je iskustvo najbolja škola“, a kad sam pogledao u sijedu glavu našega načelnika moram nadodati i ostatak poslovice „ali je skupo školovanje“.

Ima pravo! Skupo nas je koštalo. A i još će, svi su izgledi.

********

Ovo je dovoljno (i previše) za danas. Slijedi komedija nazvana Točka 8.

Odgovori