Župska demokratska ameba

Oni koji su posredstvom medija Župe danas (besplatno i profesionalno obavio Nikola Duper) gledali izravno ili naknadno 20. sjednicu Općinskog vijeća općine ŽD (u daljnjem tekstu OVOŽD) imaju svoj doživljaj viđenoga.

Pisca ovog teksta dojmilo se slijedeće:
1. Način vođenja sjednice
2. Točke Dnevnog reda 6., 8. i 11.
3. Redoslijed rasprave i predstavljanja projekta Kupari I (točka 11)

U samom uvodu vrijedi istaknuti neprocjenjivu korist izravnog prijenosa sjednica OVOŽD. Od sada će, sviđalo se to nekome ili ne, svaki stanovnik Župe ali i drugi zainteresirani imati izravan uvid u aktualnu problematiku općine ŽD, da li i na koji način pojedini vijećnici o njoj raspravljaju i, kao najvažnije, koje i kakve Odluke usvajaju podižući ruku „za“ ili „protiv“.

Iskorak je to jednostaničnog bića stvarne demokracije koju bi nazvao „Župska demokratska ameba“ i za koju ne treba pothranjivati nade kako će ona u par mjeseci evoluirati u neku vrstu demokratskog kolosa. Nije se demokratskoj amebi u Župi lako razviti sve dok se pokušaji pozivanja na temeljna demokratska prava još uvijek u javnosti doživljavaju kao svetogrđe, a kritika izvršne vlasti svrstava kritičara u redove neprijatelja prema kojemu prozvani poduzimaju „određene mjere“.

Iskusili su to na razne načine mnogi na vlastitoj koži pa tako i vijećnici tijekom rasprava u kojima iznose svoje i stavove svog biračkog tijela suprotstavljene predloženim zaključcima ili odlukama.

NAČIN VOĐENJA SJEDNICE OVOŽD

Predsjednik OV je izabran među vijećnicima na prijedlog kluba vijećnika pobjedničke stranke. Vodi sjednice na kojima daje i oduzima riječ, skreće pozornost na odstupanje od tematike i poduzima radnje pravovaljanog donošenja odluka po zadanim točkama Dnevnog reda. Odnos predsjednika OV spram drugih kolega vijećnika u ovom slučaju doživljavam neprimjerenim iz nekoliko razloga:

– Sjednica je vođena na previše autoritativan način,
– Rasprave po nekim točkama osjetljive tematike prekidane su uz neprihvatljiva, nedovoljna i nestručna obrazloženja,
– Rasprava je na trenutke izlazila iz okvira uljudbe i osrednje razvijenih ljudskih zajednica,
– Na sjednici su službene osobe Općine iznosile netočne navode
– Tijekom čitanja predstavke izneseno je niz zasluga jedne stranke gdje je među ostalim navedeno kako je ta stranka pokrenula osnivanje Općine ŽD što ne odgovara povijesnim činjenicama.
– Vrhunac neprimjerene komunikacije je obraćanje predsjednika OV koji na postavljeno vijećničko pitanje dosta žučno odgovara vijećniku kako je u to doba njegov ćaća bio predsjednik pa bi bilo dobro da mu on da odgovor,
– …. i još puno toga.

Osobni je dojam kako su zanemarene znane postavke političke uljudbe koja govori (citat!) : „Dobra komunikacija temelj je uspješnih međuljudskih odnosa. Dobrom komunikacijom ćemo primiti mišljenje i odgovor drugih. No iako je interpersonalna komunikacija jedno od čovjekovih najvećih dostignuća, prosječan čovjek ne komunicira dobro“. Što se događa kad je u pitanju ispodprosječan čovjek?

Na samom kraju sjednice, a vezano uz ovu temu, pročitana je predstavka kluba vijećnika jedne političke stranke koja pojedinca(e) optužuje za govor mržnje, paljenje i pljuvanje po kalendaru koji je posredstvom Hrvatskih pošta dostavljen obiteljima u Župi dubrovačkoj.

Ne pravdam niti podržavam taj čin pa niti u slučaju da ga pojedinac doživi kao provokaciju ili uznemiravanje.

Šteta papira! Moj sam primjerak iskoristio kao oblogu na policama gdje držim patate i luk, te se nadam da tim činom nisam povrijedio zakon govora mržnje. Iako sam prije dvije godine s preporukom i povratnicom poslao natrag tadašnji kalendar istoj političkoj stranci s molbom da mi kalendar ubuduće ne šalju, uredno sam ga primio prekolani i lani. Dostavio mi ga je djelatnik Hrvatske pošte u odori Hrvatske pošte s motorom Hrvatske pošte bez adrese i bez poštanske pristojbe.

*******************
/ Sutra razmišljanja na temu Dnevnog reda točke 6., 8. i 11. /

Odgovori