Mlini d.o.o.

(NAPOMENA: preuzeti video stranke ŽUPKA ne koristi se u promidžbene svrhe navedene stranke)!

Mlini d.o.o. nekada zvan “zajedničke službe” hotela Mlini i hotela Srebreno stolovao je u zgradi gdje je današnji Jysk. Zapošljavao je uglavnom župske žene i djevojke koje je trebalo negdje zaposliti.

Intanto, dogodio se rat, a za vrijeme rata pretvorba i privatizacija (ako se te radnje mogu i tako nazvati). Nekoliko bivših djelatnika emotivno vezanih za svoju tvrtku uzelo je dionice Mlini d.o.o., a ostatak je malo ovako-malo onako pripao Općini Župa dubrovačka. Trenutni većinski vlasnik, po vjerodostojnim informacijama, je Općina s 97,3% , a 20-tak malih dioničara ima 2,7% dionica.

Mlini d.o.o. jako su uspješno poduzeće. Nemaju niti jednog zaposlenog pa ni direktora, a ostvaruju oko 400.000 kn godišnjeg brutto prihoda od najma prostorija čitavom nizu tvrtki pa i dječjem vrtiću. Dobit iz prethodne godine prenosi se diktatom većinskog vlasnika u narednu. Tvrtka je trenutno u plusu od oko 1,700.000 kn. Papire vodi djelatnik općine koji je ujedno i v.d. direktora.

Pošto se dobit prenosi jer se odlukom većinskog vlasnika (Općine) ne dijeli nikakva dividenda, stvara se tu prostor da uz troškove održavanja prostorija i infrastrukture, vođenja knjigovodstva i financija ostane koji solad i za podijeliti v.d. direktoru i Nadzornom odboru. Dok v.d. direktor za svoj rad dobije skromnih 12.000 kn godišnje, predsjednik NO prima naknadu od 13.200 kn a dva člana NO svaki po 9.600 kn.

Mogu zamisliti kako su predsjednik i članovi NO noćima predano listali i pomno pretraživali stavke poslovanja, financijskih potraživanja i dugovanja ali sam nekako bliži špekulaciji da su došli u Općinu, pitali “đe treba potpisat’” i riješili posao za 5 sekunda.

I tako dolazimo do video uratka

s 18. sjednice Općinskog vijeća održane 19. studenoga koji nam vjerno dočarava igrokaz po 12. točki dnevnog reda: Izbor 3 nova člana NO Mlini d.o.o. Nakon prijedloga predsjednika OV za riječ se javlja oporbeni vijećnik koji jezgrovito, mirno ali odlučno traži obrazloženje po kojim kriterijima su se izabrali predloženi i koje su njihove reference. Izražava sumnju u sposobnosti pojedinih predloženih te postavlja pitanje koga to NO ima kontrolirati ako tvrtka nema ni jednog zaposlenog.

Nastavak rasprave, koja povremeno ima obilježja istovremenog glasovanja u kokošinjcu, tužna je mješavina svakodnevnih zamuckivanja, petljavine i neuvjerljivih obrazloženja predlagatelja još jedne unaprijed dogovorene kadrovske namještaljke. Nisu pomogla ni dodatna uvjeravanja i primjedbe ostalih oporbenih vijećnika kako tvrtki bez zaposlenih nije potreban NO. To potvrđuje i zakon. Međutim, postoji zakonska odredba da većinski vlasnik može tražiti postojanje NO pa je po toj osnovi za članove NO u društvu Mlini d.o.o. na inicijativu kluba vijećnika HDZ-a kao konačni prijedlog dalo Općinsko vijeće.

Tko je za? Nije teško pogoditi. Tko je protiv? Cijela oporba.

Nije mi poznato je li izglasani prijedlog tri nova člana verificiran na Skupštini MLINI d.o.o. i da li je itko od malih dioničara bio na toj Skupštini ali po službenom stavu nadležnih stoji (citat): „ Obzirom da je Općina Župa dubrovačka većinski vlasnik udjela, kao takav može praktično donositi sve Odluke na Skupštini društva, bez obzira na stav manjinskih udjeličara“.

Imaju li slijedeći zaključci nekakvog smisla:

1. Općina je trgovala sredstvima poreznih obveznika i došla do udjela od 97,3% dionica.
2. Malim dioničarima do sada nije podijelila niti jednu lipu,
3. Postojećim sustavom mali dioničari neće nikada dočekati niti jednu lipu.
4. „Mjerodavni“ koji u videu (4. minuta i 38. sekunda) izjavljuje kako je on jedini član Skupštine (!) uvjetuje postojanje NO u kojemu predsjednik godišnje dobiva za svoj „nadzor“ 13.200, a dva člana po 9.600 kn.
5. Potpuno je razvidno da se zanemariva mišljenje i mogući drugačiji prijedlog malih dioničara, pa se tim načinom potvrđuje sumnje kako se iz tog fonda namiruju podobni bez obzira da li su sposobni za dodijeljenu im ulogu.

E, moji mali dioničari. Pa što niste zgrabili dionice Atlantske plovidbe jer rekao je jednom prigodom pok. Vlado Gotovac: Sve što posjeduju, sve što piju sve što jedu – to je vaše!

Odgovori