Brza cesta kroz Župu

“Sukladno našem zahtjevu radna skupina je formirana, izvođač je uveden u posao 29. kolovoza 2019. te je time i započeo proces projektiranja i izrade za početak idejnog rješenja” – kazao je pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela u općini Župa dubrovačka Jure Marić.

Dakle, stigli smo do započinjanja, početka idejnog rješenja. Nema niti riječi kad se planira prerezati vrpcu i otvoriti promet.

Upitno je koliko o nama brinu sve Vlade, ne samo ova. Jer kako protumačiti da Dubrovnik, izoliran na samom jugu Hrvatske, kojega volimo isticati kao biser kulturne baštine zaštićen od UNESCO-a i svjetski poznato turističko odredište praktički opstaje na komunikaciji seoske ceste od Čilipa, pa kroz Župu do odredišta u Gradu.

Ljudi na odgovornim položajima od Županije do Vlade Republike Hrvatske nisu na vrijeme prepoznali nemoć lokalnih čelnika koji nisu dorasli zahtjevnosti projekta, ili što je vjerojatnije, gurali su od sebe projekt koji će odnijeti puno novca kojega uostalom i nema. Otišao je na agrokore, uljanike, 3. majeve i slične. Ovakva ravnodušnost i nemar neshvatljivi su, ako zbog ničega drugoga, a onda zbog interesa Grada Dubrovnika. Jasno nam je, valjda, kako se brza cesta zbog prometnih kolapsa ne bi zbog Župljana nikada ni izgradila.

Iz mase obećanja (uglavnom pred izbore), ideja, vizija i izjava koje možete pronaći na internetu izdvajam dvije:

  1. 23. studenoga 2016. godine u In Novosti piše (tekst je copy-paste): “Načelnik Nardelli posebno se osvrnuo na problematiku izgradnje brze ceste kroz Župu dubrovačku. U prethodnim verzijama spominjale su se dvije varijante. Prva u kojoj je cesta prolazila kroz središte ionako uskog župskog teritorija i na taj način razdvajala mjesta . I druga u kojoj je cesta prolazila poviše župskih mjesta. Svojedobno, načelnik je upozoravao na potencijalne posljedice prve varijante. Na skupu je izrazio zadovoljstvo zbog izuzimanja prve varijante kao opcije”.
  2. Kako piše Dubrovački vjesnik 12. rujna 2017. ministar Marić pri posjeti Kuparima izjavljuje : “Za realizaciju turističkih projekata nužna je izgradnja brze ceste do Čilipa”.

AMEN! Sve ste dobro rekli. Pa držite se onda svojih riječi.

Nota bene, pojavilo se “započinjanje početka idejnog rješenja” 29. kolovoza 2019. godine. Iz dostupnih informacija još se ne zna kojoj od četiri ideje će se vlastodršci prikloniti. Nije za vjerovati ali se u Župi naveliko govori o brzoj cesti ispod Postranja na koju bi se još povezalo 4 ili 5 priključaka.
Praktički, to bi bi bio još jedan knock out za Župu dubrovačku. Postranjani bi dvadeset i četiri sata dnevno slušali tutnjavu prometa, a kad bi se uputili prema moru morali bi ispod ili iznad brze ceste koja bi oduzela znatan dio preostalih zelenih i obradivih površina. Kažu da bi trebalo ukloniti i pet kuća. Koja je svrha i opravdanost 4-5 priključnih cesta? Je li to treba da bi netko s Mljekare pošao na brdo kako bi došao u Grad ili u zračnu luku?

Kad se prije 20-tak godina govorilo o gradnji autoceste do juga Hrvatske struka je govorila kako bi već od Primorja, konkretno Osojnika, autocesta trebala ići iza brda kroz Hercegovinu. Taj je prijedlog digao podosta prašine. Žestoko su prosvjedovali brojni građani i udruge pa se tražilo da ide po brdu Malaštica iznad Postranja. Niko nije ni spominjao kako će autocesta narušiti krajobraz što se sada koristi kako bi se opravdala trenutna “ideja”.

Župljani, ne dajte da se provede još jedan projekt poguban za ovaj naš kraj. Eto, i načelnik je 2016. izrazio zadovoljstvo odustajanjem od 1. inačice gradnje ispod Postranja. Što se to u međuvremenu promjenilo da se vraća inačici ispod Postranja i “potencijalnim posljedicama”. Treba nam brza cesta i ima mjesta po brdu iznad Postranja. Župljanima, poglavito Postranjanima, život će biti ljepši, a sačuvati ćemo velike obradive i zelene površine. Iako će EU podmiriti 80% ili više ne treba razbacivati novac na otkup zemljišta i gradnju novih kuća.

Upppppssss, pa možda u tom grmu i leži zeko!

Odgovori