Inventura 2019. i što nam donosi 2020. – po Silviju Nardelli

Na portalu Župčica objavljen je tradicionalni razgovor s načelnikom (http://zupcica.hr/…/10243-inventura-2019-sto-nam-donosi-202…) pa ću napraviti inventuru inventure.

Dakle, po načelniku Silviju Nardelli „ovo je bila još jedna uspješna godina, koja nije donijela bitne razlike u odnosu na prošlih par godina”. Da nema bitnih razlika se slažem, o uspješnosti ove Općine bi se dalo porazgovarati i nešto napisati.

Idemo s uspjesima:

Plat = ništa, kriv je Agrokor, sve ok. Idemo dalje, pomalo, bez preše.
[aktivnost privatnog investitora];

Kupari = po tko zna koji put valjda će nešto biti ako Općina opet ne napravi kakvu sitnu proceduralnu pogrešku. A što ti je pričekat’ još godinu – dvije nakon 24 godine od završetka rata.
[aktivnost privatnog investitora];

Dubrovačka rivijera = projektiranje Čeških banja i Jadranke.
[aktivnost privatnog investitora];

Brza cesta = ništa za sad, a tko zna i kad će. Jedino se, eto, shvatilo da je najbolja varijanta trase ona koja prolazi ispod Postranja, kaže Silvio Nardelli. Ne bih se baš složio da je najbolja varijanta prolaz kroz prekrasni dio očuvane prirode Župe dubrovačke. Nekako mi taj dio više sliči na zaštićeni park prirode nego kao trasa vrlo prometne ceste koja će ga uništiti. Radi se „Studija utjecaja na okoliš” što nas jako tješi ali me zabrinjava da se ona radi kako bi se zadovoljio zakon.
Što se tiče 4 priključne ceste za našu Općinu jako me zanima tko će ih koristiti i zašto. Svakome je više nego jasno da ogromna većina prometa iz Župe ide prema Gradu i nazad. Prema tome, sadašnja cesta savršeno odgovara svim našim potrebama. Jedino ako imate svojtu u Osojniku onda će vam dobro doći jedan od 4 spoja.
[aktivnost Hrvatskih cesta];

Promet = Zadnjih godina zabilježena je nezapamćena aktivnost koja je rezultirala s nekoliko semafora i više pješačkih prijelaza. Impresivno! Zabilježimo i biser po kojemu pješački prijelazi na Trgovištu i u Platu „nisu sukladni pravilima struke”!? Očaravajuće, ili mogli bi reći „betterment”!
[aktivnost Hrvatskih cesta];

Lokalne ceste = zadnjih godina se radi na dionici od Mljekare do Mandaljene, punih 755 metara! Ali, ne lezi vraže, nastavlja se trasa prema Taranti, dodatnih 355 metara. I vama je očito da se radi o kapitalnom projektu koji će ostati zapisan zlatnim slovima u povijesti Župe.
[aktivnost općine, prva za sad u ovom razgovoru];

Kanalizacija = planira se početak izgradnje kanalizacije za naselje Čibaču i poslovnu zonu. Primjećujem samo detalj da je osigurano milijun i pol kuna. Što se može napravit s milijun i pol kuna ne trebam vam tumačiti.
[teoretska aktivnost općine];

Groblje Dubac = Moram priznati da me projekt groblja na Dupcu istinski zadivljuje. Ako mi netko nekad uspije objasniti zašto je potrebno srušiti pola brda da bi se napravilo groblje, častim večeru u Konavoskim dvorima. Ako mi nakon toga objasni zašto, nakon 12 godina, još nemamo niti jednu grobnicu, idemo u Nautiku. Podsjetimo se samo da priča počinje još 2008. godine a ušli smo u 2020. Zabilježiti ćemo još jedan načelnikov biser: „Građani će plaćati troškove te završne etape izgradnje, dok je sve ostalo što je do sada napravljeno i ovo što se trenutno radi pokriveno iz proračuna Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka.” Po tome izgleda da novci iz proračuna ne dolaze iz džepova „građana”. Ja recimo svaki mjesec uplaćujem nekakve novce na račun za kojeg mi banka kaže da se radi o općini Župa dubrovačka. Osim toga, pošto mojoj obitelji neće trebati grobnica, izgleda da ću platiti dio troškova za sve one kojima treba. Ajde neka, rado častim, samo zašto su srušili pola Trapita…?
[aktivnost općina Župe i Grada];

Vrtić = Odahnuo sam, već mi je bilo malo neugodno, izgleda da nešto ipak funkcionira. Vrtić je na krivom mjestu i s krive strane ceste, ali dobro, došli su i neki soldi iz EU, što je do nedavno bila znanstvena fantastika u Župi. Čestitam!
[aktivnost općine];

O donacijama i pomoći ne bi, nije baš teško podijeliti novčane pomoći. Ne treba ni projekt ni studija utjecaja na okoliš.
[kuvertirana aktivnost općine];

Kultura i sport = Umjetna trava u Čibači, osigurana su značajna sredstva za igralište na Brašini i planira se uređenje objekta između tribina (ne pod tribinama) Gusara u Mlinima. Mislim da se radi o preko 10 m kvadratnih. Impresivno.
Ove godine se kreće i s projektom „Kulturno informativnog centra ili knjižnice”. Ne razumijem je li još nije odlučeno što će to u konačnici biti ili kako će se zvati. Svakako, bio je to preveliki zalogaj za općinu pa je, srećom, uskočila Zaklada Antuna Miloslavića, koja je inače napravila dosta dobra po Župi. Pretpostavljam da će u samom početku „KIC – kulturno informativni centar” (ili knjižnica) informirati svekoliko pučanstvo da je i ta lokacija pogrešna jer će nepotrebno prelaziti cestu korisnici koji, poznato je, žive većinom s gornje strane magistrale.
[aktivnost općine];

Eto, to bi bilo to. Želim Vam puno sreće, zdravlja i uspjeha u Novoj 2020. godini. Trebat će nam.

Nikola Duper

Odgovori