“Zasadi drvo, ne budi panj”

Kad u Župi čujete kako neko koristi rečenicu “pilamo granu na kojoj sjedimo” onda promislite najmanje tri stvari:

1. Čovjek ima siromašan rječnik
2. Čovjek živi u blizini apartmana
3. Čovjek očigledno kasni

Slikovito “pilanje grane na kojoj sjedimo” koristi se kako bi se ukazalo na krivu politiku vođenja države, županija, gradova i općina, društva, propuste, promašaje, krive investicije (s našim soldima!) te čitav niz drugih pojava i događaja.

Zanimljivo, nitko ne koristi izraz pilamo stablo na kojemu sjedimo, a trebalo bi jer se pilaju ona slikovita i ona stvarna među kojima živimo i od kojih živimo. Dakle, čovjek koji govori o “pilanju grane na kojoj sjedimo” očigledno kasni za stvarnošću.

Prošlog mjeseca, točnije od 25. do 27. listopada održala se akcija „Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“ sa sloganom „Zasadi drvo, ne budi panj“. Dogodilo se to na području četiri grada i devet općina Županije. “Inicijativa je dobila veliku podršku župana Nikole Dobroslavića i Dubrovačko-neretvanske županije pa tako i naše općine” – moglo se čitati po portalima i usput se dobro nasmijati s još jednim od postignuća županijskih i općinskih čelnika na očuvanju čovjekovog okoliša.

Istovremeno dok se po Malaštici sadi uz more se pila, ne virtualno nego stvarno, preostale čemprese i borove. Ono što se ne pila to se suši samo od sebe ili od obilnih količina Cidokora.

Najbolje ćete to uočiti kad se vozite barkom kroz Župsku valu. Kuće koje su se prije nazirale kroz stabla sada sjaju u svoj svojoj veličini i ljepoti. Pilaju se grane a i cijela stabla kako bi se iz apartmana imalo što ljepši pogled na more. Šteta stabala, žao mi je i onih koje posiječu vlasnici na svojim imanjima a kamoli onih koje sječu na javnim površinama. Prijave u Općini ne pomažu jer se, prema riječima odgovornih, treba podastrijeti materijalne dokaze i svjedočiti na sudu! Uvidi na terenu su puka formalnost koja se svodi na zadovoljavanje forme.

Turizam u Župi razvija se kao karcinom koji na kraju usmrti bazu na kojoj se hranio a samim tim dokrajči i sam sebe. Puno je metastaza raznih predznaka koje se šire po Župi. Nije u pitanju samo sječa stabala na javnim površinama. Posljedice su to propusta odgovornih jer nisu dorasli provoditi općinske Pravilnike i Studije o zaštiti okoliša koje plaćaju župski porezni obveznici: “posebno treba sagledavati vrijednosti krajolika kao identiteta prostora i čuvati prepoznatljivo”. Piše se da bi se pisalo a netko naplatio copy-paste. Mrtva slova na papiru.

Na kraju će ostati panj do panja. A već ih je previše.

Odgovori