ŽUPKA – stranka nade u bolje sutra

Danas je u Srebrenom, u hotelu Sheraton, osnovana Župska stranka, skraćeno Župka. Nedjelja, 24. studenog 2019. godine biti će zabilježena kao važan politički događaj u Župi dubrovačkoj, a u perspektivi možda i čak kao revolucionaran. Uvod na prvu izgleda pretjeran pa ću pojasniti.
Jedan od razloga osnivanja stranke je, pretpostavljam – uz činjenicu da bi netko napokon zaista trebao početi raditi na boljitku mještana Župe – i političko nasilje koje se vrši nad neistomišljenicima. To nasilje sigurno nisu izmislili „sadašnji pokušaj načelnika”, donačelnika i drugih službenika i apartčika. Radi se o nasljeđu koje seže daleko u povijest, od Franja Josipa (koji je barem znao voditi državu) pa do kraljevine Jugoslavije, poslijeratne Jugoslavije i Titovog apsolutizma, od Franja Tuđmana, Sanadera, Milanovića do Plenkovića i cijelog niza manje ili više lokalnih političkih nasilnika. Ukratko bi mogli reći: Od Franja do s*anja.

Dakle, riječ je o povijesnom slijedu gdje se politička vlast tumači i provodi kao pozicija sile i prema tome se, manje ili više, svi prilagođavaju. Tako se dogodilo i nama u Župi. Dugogodišnji „neuspješni pokušaj općinskog načelnika” umislio je da je zapravo neka vrsta lokalnog božanstva koje će, uz obožavanje i i oduševljeno klicanje poniznog puka, provoditi blistave ideje koje su dolazile uglavnom iz zrakopraznog prostora između dva uha ili Zagreba.

Ali, da ne dužim, mogućnost istinske revolucije novoosnovane stranke je da, napokon, i po prvi put u povijesti, svede barem lokalnu politiku na civilizacijsku razinu kojoj pripada, odnosno na službu narodu koji joj je na izborima povjerio odgovornost i moć provođenja bitnih odluka na korist svih.

Večerašnji izostanak predstavnika dugogodišnjih političkih tlačitelja pokazao je njihov stav i mišljenje o ovakvim inicijativama. Za njih je to neprijateljski čin uperen protiv njihove Bogom date hegemonije, a ne koristan društveno-politički događaj u interesu građana Župe dubrovačke. Hoće li ovaj događaj biti početak političkog pluralizma u Župi i transformacija političkog nasilja u službu, i samim tim zaista povijesni revolucionarni trenutak, pokazati će samo vrijeme. U međuvremenu, budimo im svi na raspolaganju s našim znanjima i sposobnostima, a već je (ne)očekivano prepuna kongresna sala hotela Sheraton dobar pokazatelj.

Za početak nekoliko savjeta:
• Sljedeći put je potrebna veća uključenost zainteresiranih pojedinaca oko stvaranja osnivačkih dokumenata, tehnologija nam to omogućuje. Večerašnje jednoglasno i nekritičko prihvaćanje svega predloženog više je izraz očaja postojećim stanjem nego ispravnosti procedure.
• Uključite u rad više žena, loše je da u vrhu nema niti jedne. To je suprotno svim načelima i strategijama razvijenih europskih zemalja kojima težimo.
I na kraju: bravo, bravo, bravo!!! Bilo je krajnje vrijeme! Napokon Župa ima alternativu!

Nikola Duper

Odgovori