Kratkotrajno onečišćenje – dugotrajne posljedice

Zvuk prispjelog SMS-a poremetio je sklad šumova mlaza vode koji se slijevao oko stabljika mojih uznapredovalih pomadora. Tko je ovo izvan zora požurio u 6 i po s porukama. Na zaslonu poznato lice moga trenutnog gosta koji šest godina za redom dolazi iz Austrije u Župu i tu provede od tri do 6 tjedana.

Promislio sam: Ahhhh, redoviti jutarnji ritual, izveo je psića od 2 kila u šetnju po vrtu i ako se psić popiški u travi gdje nije trebalo onda trči s brokom vode od 10 litara i to zalijeva. Kad se psić, da prostite, pokaki onda se navlači rukavica za jednokratnu uporabu, neprikladni sadržaj se stavlja u malu crnu vrećicu koja se na vrhu poveže i onda se to odlaže u naš vrtni kontejner.

Ali nije to smisao SMS-a! Sadržaj poruke je bio slijedeći link kojega mi je moj vjerni gost proslijedio: https://www.heute.at/…/Dubrovnik-Kastela-Dalmatien-Kroatien…

Tu smo dakle. Stigla župska escherichia coli i do austrijskih medija koje općina ne može kontrolirati pa bez straha HEUTE piše:

Kroatische Adria bei Dubrovnik voller Fäkalien (Hrvatski Jadran kod Dubrovnika prepun fekalija)

Das Meer unweit des Urlaub-Hotspots ist stark verschmutzt, warnt die Gespanschaft Dubrovnik-Neretva (More u blizini ljetovališta je jako zagađeno, upozorava Dubrovačko-neretvanska županija ).

To bi mogli staviti pod “kratkotrajno onečišćenje”.
I sad u članku dolazi ono što ide pod kategoriju “dugotrajne posljedice” jer u sklopu članka HEUTE čitatelje poziva da ispune slijedeću anketu koja je obrnuto proporcionalna anketama o popularnosti naših političara.

Anketa ide otprilike ovako:
PUTUJETE LI OVO LJETO U HRVATSKU
Ponuđeni su odgovori
1./ Da, kao i svake godine
2./ Da, prvi put
3./ Uglavnom da ali ove godine idem negdje drugo
4./ Ove godine ostajem kod kuće
5./ Ne, Hrvatska me ne interesira

Pročitajte barem dva puta točku pod rednim brojem 5. Možda poskoči za koji postotak zahvaljujući i župskoj Escherichi coli.

Jutros oko 11 sati plaže su u Srebrenome slabo posjećene iako se more plavi i zeleni u prekrasnim bojama, a na dubinama od desetak metara vidi se i najmanji kamenčić. Zaludu, jer što dvadesetak nesposobnih zaescherichia niti 5000 sposobnih ne može popraviti. Bar ne u turizmu. Pokazuju to i brojni sklopljeni suncobrani po balkonima apartmana koji su lani 1. srpnja bili popunjeni.

Da bi bilo što gore – to bolje svojski se trudi INDEX.HR koji raspačava po svijetu video snimke ispusta u Kaštelima a Austrijanci to koriste u članku o zagađenju u Srebrenome.

Odgovori