“Župsko ljeto” u Pridvorju

„Tijekom cijele godine u Župi dubrovačkoj i Dubrovniku ćete pronaći neki od sadržaja koji odgovara vašem ukusu“ – piše na službenim stranicama TZ općine Župa dubrovačka u rubrici „Događanja“.

O broju i kvaliteti vrhunskih kulturnih događaja zimi i ljeti na području Grada Dubrovnika nije potreban poseban osvrt. Ovaj put osvrnuti ćemo se na tvrdnju kako u Župi dubrovačkoj tijekom cijele godine možemo pronaći neki od sadržaja koji odgovara svačijem ukusu.

Gost iz Njemačke koji kod pisca ovih redaka već 14 godina redovito dolazi na odmor prije nekoliko dana poziva nas, svoje domaćine i prijatelje, na manifestaciju Proljeće pri Dvoru koje počinje u nedjelju, 2. lipnja 2019. godine u 20:30 jer, kaže Nijemac, mislio je da će za weekend biti nekakvo događanje u Župi ali kako nema ništa da se zaputimo u Pridvorje. I tako, umjesto par stotina metara do Studenca („Oleandera“), Srebrenoga ili Plata vozili smo se u Konavle pogledati program KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja. 20:15 a nebo olovno sivo, rosi lagana kiša, pored zgrade osnovne škole na bočalištu nekolicina sijedih Konavljana igra na boća i gledaju nas pomalo začuđeno. Par minuta kasnije kiša prestaje, vrata zgrade ispod puta se otvaraju, iz nje kulja povorka Konavljana i Konavoka, nose stolice, kušine, vreće, dižu inceratu ispod koje je podij i ozvučenje. Ni sam ne znam odakle pojavljuje se publika i zauzima mjesta. U 20:35 na pozornicu stupa voditelj programa, stasiti muškarac ukusno obučen s leptir mašnom. Pozdravlja nazočne i najavljuje program: KUD „Stjepan Radić“ predstavit će se s novom koreografijom Pridvorski splet, dok će s primorskim linđom nastupiti KUD „Linđo“ Ošlje-Stupa. Nakon folklornih nastupa slijedi koncert klape Kaše, a kao predgrupa nastupit će Mandolinski sastav KUD-a „Stjepan Radić“ kojega, vidi čuda, vodi Župljanin Ivan Vlašić.

Večer za pamćenje!

Bogatstvo odora, pjesme i plesa Linđa iz Primorja (Stupa-Ošlje) pa onda naših Konavočica i Konavljana, a na kraju klapa Kaše u najozbiljnijoj izvedbi kao da su na smotri u Omišu. Bravo Konavljani!

Istovremeno u Župi se kroz nekoliko zimskih mjeseci i s preko 3 milijuna kuna proračunskih sredstava koja ostvaruje TZ općine Župa dubrovačka i čiji nas Turistički ured košta preko 800.000 kn godišnje nije osmislio i ugovorio program Župsko ljeto. Stranica „Događanja“ prazna čeka novog direktora koji će, vjerujmo u to, umjesto „Večeri ribljih pašteta“ i trećerazrednih predstava predstaviti program dostojan profilu župskog gosta bio on posjetitelj iz kampa ili gost Sheratona.

Odgovori