Nebo plače nad Župom dubrovačkom

Današnje vrijeme i vijesti koje prenosimo podsjetilo me na posljednje sekvence iz serije Naše malo misto. Tek vjenčana a teško bolesna Bepina gleda kroz funjestru kako lijeva kiša. Dok ona umire, pošćer Bombišta govori “nebo plače za Bepinom”, a dotur Luigi puštajući vodu u kondutu, kako Bepina ne bi čula da plače, mrmlja sebi u bradu “La commedia e finita”!

Nešto slično događa se i u našem Malom mistu još uvijek poznatom pod nazivom Župa dubrovačka gdje je “la commedia” započela 1998. godine, a uskoro će biti i “finita” ukoliko se nešto jako značajno ne dogodi. Iskreno, sumnjam da će.

Najnovija vijest je da je Ministarstvo turizma poništilo izbor direktora Turističkog ureda TZ Općine Župa dubrovačka.

Glede jednog malog segmenta širokog spektra župske apokalipse ponovila se priča iz 1999. godine kad je na tadašnje primjedbe bivšeg predsjednika poništena Skupština TZ Općine Župa dubrovačka. Tada je Ministarstvo naložilo ponovno održavanje Skupštine koja nikad nije održana. No, to je ipak bilo 1999., još smo bili kratko nakon agresije, a daleko od članstva Europske zajednice. Sad ipak vlastodršcima nad glavom stoji Big brother iz Bruxellesa kojega se hočeš-nečeš pribojavaju pa se tu i tamo zakon i poštuje.

Puno je zanimljivih stvari oko TZ Općine Župa dubrovačka. Svojevremeno je direktora Turističkog ureda biralo Vijeće TZ. Danas je to nekakvo Povjerenstvo(?) iako u Statutu TZ u članku 28. piše da Vijeće TZ imenuje direktora Turističkog ureda i voditelje podružnica na temelju javnog natječaja te razrješava direktora Turističkog ureda i voditelje podružnica. Na službenim stranicama TZ stoji popis članova Vijeća:

1. SILVIO NARDELLI Predsjednik
2. LEONARDO BUZOV VULAS Član
3. MATO HANDABAKA Član
4. LUKA IVANDIĆ Član
5. LUKŠA JAKOBUŠIĆ Član
6. DRAGAN BARIČIĆ Član
7. NIKOLA MASAR Član
8. MILE PAVLOVIĆ Član
9. ĐIVO TOMŠIĆ Član

Izgleda da Statut TZ postoji samo zbog toga što treba postojati da bi se zadovoljile temeljne zakonske odredbe. Sad je razvidno tko je krivac i tko je svemu ovome kumovao. Kakve će biti posljedice za one koji su svjesno kršili Statut, a kakve za nas kojima su davanja povećana a uvjeti boravka turista svake godine sve lošije kvalitete? Za one prve posljedica neće biti, a ovi drugi će više plaćati kako bi se zakrpile rupe što nerada što nesposobnosti. Ipak, najveće dobro koje će se u 2019. godini dogoditi župskom turizmu je odlazak dosadašnjeg direktora u mirovinu.

Osobno mi je žao mladog čovjeka koji se spornim natječajem našao u središtu pozornosti jednog grotesknog igrokaza s još uvijek aktualnim i uobičajenim postupkom kadrovskih rješenja s predznakom stranačke podobnosti i obiteljskih povezanosti.

Do kad ovako?

(slika posuđena sa stranice Župčica portal)

Odgovori