Sudar dva svijeta

Jučer smo bili počašćeni posjetom predsjednika VRH s nekoliko ministara u Vladi okruženih uobičajenim ljudskim dekorom nazvanim “politička elita”. Bio je to posjet općini Župa dubrovačka čovjeka koji je snažno na liniji Bruxelles-a i politike europeizacije Hrvatske, općini čiji su stanovnici, uz Donju Lećevicu, Prgomet, Zagvozd, Primorski Dolac i još 2-3 slična mjesta, glasovali protiv ulaska u Europsku zajednicu. Nije nam poznato da li je predsjednik Vlade upoznat s tim podatkom ali je zasigurno obaviješten da je Župa naseljena raznolikim stanovništvom koje se većinski pravovjerno i tradicionalno suprotstavlja mnogim vjetrovima koji iz Bruxelles-a pušu prema Hrvatskoj. Pa ipak, to i takvo stanovništvo tvori jedno od najjačih uporišta političke opcije kojoj je na čelu. Politike koja provodi iz riječi u djela sve veća prava LGBT osobama, Istanbulsku konvenciju, Marakeški sporazum i brojne druge “pozitivne promjene” u potpunosti suprotne stavovima velike većine župske populacije.

Što iz zahvalnosti prema tom i takvom vjernom stanovništvu, što iz političkih razloga, na svom proputovanju iz Dubrovnika prema zračnoj luci delegacija VRH na čelu s predsjednikom Plenkovićem službeno je posjetila Općinu Župa dubrovačka. U srdačnom okružju lokalnih dužnosnika razgovaralo se o tri teme važne za Župu dubrovačku.

Prva je bila izgradnja brze ceste od Zračne luke do Dubrovnika, po kojoj izgradnja te ceste ulazi u strateške projekte. Ajde, lijepo da je ušla ideja o kojoj slušam od sredine 60-tih prošlog stoljeća, a koja bi mogla zaživjeti ako Bog da sredstva iz EU fondova i dobro zdravlje kineskim građevinarima.

Druga je bila pitanje vatrogastva. U Župi ga predstavlja “Dobrovoljno” vatrogasno društvo koje je Općina “jamila” župskim dragovoljnim vatrogascima i financira isključivo iz sredstava svojih poreznih obveznika. Eto dokaza da dio župskih solada ide i u korisne namjene.

Treća tema je pitanje Kupara gdje je izjavljeno da projekt Kupari ide svojim tijekom (!) Kroz tu temu stiže i do sada neobjavljeni poraz o preseljenju izgradnje Kongresnog centra iz Župe na Babin Kuk. Za uzvrat će država Općini pokloniti vrlo atraktivno zemljište preko puta JTC koje bi, prema riječima načelnika Nardellija, trebalo ići u javnu društvenu namjenu. Tko zna, možda i hoće a možda će otvoriti novo poglavlje investicijsko-špekulativno-građevinskih pothvata po preostalom zelenom pojasu oko Kupara.

*****

Nije se govorilo o sustavu zbrinjavanja otpadnih voda (kanalizacije) ili se to kao nevažno ne spominje u izvješćima nazočnih medija.

*****
Sve u svemu, nakon sloma investicijskog buma u režiji sljednika “sanaderovih ulagača” slijedi otriježnjenje i stezanje kaiša. Krah Agrokora je na svojevrstan način bar za neko vrijeme zaustavio daljnja građevinska divljanja po preostaloj netaknutoj prirodi uz morski pojas Župske vale. “Kupari idu svojim tijekom”, studija o zaštiti okoliša VJEROJATNO nije potrebna, priprema se novi prostorni plan za hotel do 500 kreveta iz čijih će prostora ići u more dodatnih pola tone fekalija dnevno, a teško je povjerovati da će stvarni ulagači dati svoj novac za izgradnju hotela s tisućama kreveta. Župski puk može na neki način biti sretan rezultatima posjete predsjednika VRH sa suradnicima.

(Slike pozajmljene od Župčica portala)

Odgovori