Srebreno za pohvalu

Posljedice srpsko-crnogorske agresije ostavile su bolne tragove i u Srebrenome koje je sve do 2013. godine živjelo pod sjenom spaljenoga i granatama ispiketanog hotela Orlando. Osnivanjem općine Župa dubrovačka i otvaranjem općinskih prostorija s općinskim kafićom mjesto je malo živnulo. Ipak, svima je bilo jasno da Srebreno bez privatizacije i obnove hotela Orlando s popratnim objektima nije moglo ozbiljnije računati na razvitak turističke djelatnosti i mjesta u cjelini.

Hotele Srebreno, kao i hotele Mlini, kupila je 2004. godine tvrtka HUP većinskog vlasnika Anđelka Leka. Dok se u hotele Astarea i Mlini, prema tvrdnji vlasnika, do 2012. godine uložilo 175 milijuna kuna (!?), Srebreno je i dalje brojilo godine čekajući najavljivanu obnovu.

Nakon višegodišnje trakavice (od 2004. do 2012.) gdje su se izmjenjivala uzajamna optuživanja i pravdanja na relaciji Općina – HUP većinskog vlasnika Anđelka Leka, stigli su bolji dani za Srebreno i općinu u cjelini. Na prezentaciji u Hotelu Astarea 11.12.2012. godine većinski vlasnik HUP-a Anđelko Leko najavio je ulaganje u iznosu od 35 milijuna € od kojih je pola vlastitih sredstava, a pola je osigurano preko HBOR-a za izgradnju Hotela Srebreno i obnovu postojećih vila.

Malo je tko od obećanjima izbezumljenih župljana povjerovao u takve najave.

Intanto, u dopisu koji je tvrtka Hoteli dubrovačka rivijera d.d. u ožujku 2013. godine uputila Općini Župa dubrovačka navodi se kako će se rušenje hotela Orlando izvesti prije početka turističke sezone 2013. godine, a tijekom sezone je planirano izvoditi radove uređenja gradilišta, zemljane radove, armirano betonske radove, izolaterske radove, te zidarske i tesarske radove.

Za razliku od Mlina koji su rušenjem staroga hotela Mlini puno izgubili, a izgradnjom novog hotela Mlini dobili ružno pače, Srebreno je umjesto ružnog Orlanda dobilo ljepoticu Hotel Sheraton s popratnim sadržajima i uređenjem mjesta. U petak, 02. listopada 2015. na svečanosti otvaranja tadašnji je predsjednik Vlade Zoran Milanović između ostaloga rekao: „On (Anđelko Leko op.a.) je znalački kao pravi poduzetnik obrnuo svaku kunu i euro i to je stvorilo ovaj uspjeh. Došao sam iz Londona i boravio u tri puta skupljem hotelu od ovoga pred kojim se britanski hotel treba sakriti“.

Uzgred, imalo se u proračunu Hrvatske pa je gospar Milanović u Londonu boravio u tri puta skupljem hotelu !!! Nije pošao u “bed & breakfast” kao neki drugi vladini dužnosnici.

********
„U taj hotel kojeg krasi pet zvjezdica, koji ima 250 soba i niz pratećih sadržaja najviših kategorija, uloženo je ukupno 80 milijuna eura. Od tog iznosa, 45 posto je ulog HUP Zagreb, dok je preostalih 55 posto kredit HBOR-a“ – piše Slobodna Dalmacija povodom otvaranja hotela

„Na prezentaciji u Hotelu Astarea 11.12.2012. godine većinski vlasnik HUP-a Anđelko Leko najavio je ulaganje u iznosu od 35 milijuna € od kojih je pola vlastitih sredstava, a pola je osigurano preko HBOR-a“ – piše Dubrovnik.net

*********
Temeljem pisanja gore navedenih medija, od proklamiranog ulaganja u obnove i izgradnju hotela Sheraton i pratećih objekata u iznosu od 35 milijuna € u tri se godine stiglo na 80 milijuna € od čega je HUP financirao 45% vlastitim sredstvima 37 milijuna €. U odnosu na obećanih 17,5 milijuna € to je za 19,5 milijuna € više u iznosu ostvarene investicije. Piscu ovih redaka teško je shvatiti od kuda stigoše soldi za tu razliku.

Kako bilo da bilo, Župa dubrovačka puno je dobila s Hotelom Sheraton – Dubrovnik (!) koji je potaknuo Općinu na dodatna ulaganja što je od Srebrenoga napravilo mjesto vrijedno svake pohvale.

Odgovori