Englez u Župi

“Pravi naziv je turistička industrija, radi se o industriji, a ne o hobiju. Zamislite kako bi bilo da je Ford rekao da je za ovu godinu proizveo dovoljan broj automobila i da će na zimu biti slobodan; pa bankrotirao bi preko noći!” – opisuje razmišljanja jednog iskusnijeg i pametnog Nijemca Englez koji živi u Župi.

Ne, ne čudim mu se što svoje kolumne u Dubrovačkom vjesniku ne potpisuje s “Englez u Župi” već “Englez u Dubrovniku”. Možda je vidio kako se u medijima piše i govori: Maro Joković, vaterpolista iz Dubrovnika, Hotel Sheraton – Dubrovnik, te da se sve ono što vrijedi ili dolazi iz Župe dubrovačke pripisuje Gradu Dubrovniku. Vjerojatnije je da se po stilu i spretnosti u pisanju prepoznatljivi i zanimljivi Englez rađe odlučio pisati o lijepoj Princezi (Dubrovniku) a ne o ružnoj Žabi (Župi) jer vidi on da se ova ružna Žaba neće nikada pretvoriti u lijepog Princa već obratno. Od nekada lijepog Princa sve se više pretvara u još ružniju Žabu.

Tako Englez iz Župe pod naslovom “Dajte nam nešto novo za doček” opisuje kako vidi Zimski festival u Dubrovniku. Ostadoh otvorenih usta nakon što pročitah slijedeće: “Ja imam problem sa cjelokupnim konceptom. Dubrovnik je grad koji živi od turizma. Svaka djelatnost, svaki građanin, svaka institucija, htjeli to ili ne, direktno ili indirektno povezana je s turizmom, oprostite, s turističkom industrijom”. Tako je đentili Englez uglađeno rekao, kako to i priliči Englezu, uz ogradu kako nema ništa protiv izbora glazbenika i ostalih zabavljača ali da je sve to, govoreno našim rječnikom, jad i nevoja ljuta.

A Stradunom defiliraju Petar Grašo, Prljavo kazalište, TBF, Soul Fingers, Hladno pivo, The Gipsy Kings, Željko Bebek te na dočeku Nove godine Nina Badrić i Toni Cetinski!

E sad moja malenkost, kao Hrvat u Župi, pozivam “Engleza u Dubrovniku” da nam se pridruži na Zimskom festivalu u Župi gdje možemo nazočiti bogatom kulturno zabavnom programu koji će biti negdje pred Božić, a održati će se pred zgradom Općine. Uz popularne koračnice u izvođenju Župskog puhačkog orkestra i ples Župskih mažoretkinja očekujemo prigodni tratamenat s domaćim priklama, slanim štapićima Bobis (odobren kao proizvod podobnog proizvođača), broštulanim mjendulama i suhim smokvama (proizvod župskog OPG-a). Tratamenat će zajedničkim naporima sponzorirati Općina i Turistička zajednica općine Župa dubrovačka koja je i inače organizator svih predblagdanskih kulturno-zabavnih događaja.

Ipak je to dobar program za jednu Općinu koja ne živi od turizma već od ubiranja komunalnih naknada s naglaskom na one od izgradnje hotela turističke namjene.

Odgovori