Živjeti i raditi u Župi dubrovačkoj

Vlastito iskustvo, kao i slične priče poznanika i prijatelja, ponukale su me na ovaj javni istup gdje želim ukazati na nedemokratsko, bahato i neprimjereno ponašanje nekoliko službenika Općine Župa dubrovačka. Zadnjih godina pokušavam objasniti, naravno bez uspjeha, da to nisu metode primjerene zemlji koju smo s entuzijazmom stvarali. Želim prije svega ukazati na važnost mogućnosti dijaloga, odnosno kritike prema onima koji su kroz demokratski proces došli u poziciju zastupati interese zajednice. Mogućnost konstruktivne kritike jednako je važan dio slobodnog društva kao i sloboda izbora onih koji nas zastupaju.
Zanimljivo je da moji „politički problemi” počinju već davne 1987. godine kada su lokalni moćnici planirali cestu iza moje kuće na Trgovištu u Mlinima radi pristupa zemljištu na Krstacu, gdje su se trebali graditi stanovi. Ta cesta je bila bespravna a radove je nadgledao tadašnji inspektor građevinske inspekcije Općine Dubrovnik. Odlučio sam zaustaviti radove. Svi, pa i ukućani, su me odgovarali jer su „oni” prejaki, pa neću ništa postići, osim štete za sebe. Bio sam uporan i uz pomoć jednog hrabrog novinara i nekoliko vijećnika Skupštine Općine Dubrovnik nastala je afera širih razmjera, inspektor je dobio po repu, cesta nikada nije izgrađena, a mali Nikola je, čak i u onom sustavu, uspio pobijediti.
No za mene nije bilo mjesta u tadašnjoj Općini Dubrovnik. Zato sam, te iste godine, u staru škodu ukrcao ono što je moglo stati, nedavno vjenčanu suprugu, tek rođenog sina, te krenuo u Italiju, bijesan na zemlju u kojoj sam se rodio i na političko nasilje koje se vrši nad onima koji stanu na put političkim i poduzetničkim interesnim krugovima.
U Italiji mi je bilo dobro. Ostvario sam svoje profesionalne snove i postigao čak više nego što sam sanjao. Rat me je zatekao u Padovi. Tamo sam, u suradnji s Ministarstvom za iseljeništvo, napravio koliko sam mogao za Domovinu, posebno za moju Župu.
Moj prvi susret s načelnikom Općine bio je par godina prije povratka. Bilo je riječi o francuskom putu kojeg su susjedi zatvorili, pa je Općina trebala to riješiti kako bi moja obitelj ostvarila pravo pristupa čestici zemljišta. Prije sastanka sam se savjetovao s odvjetnikom koji mi je objasnio da se to, u skladu sa zakonima, može jednostavno riješiti. No načelnik mi je odgovorio da „ne može” a na moje pitanje zašto slijedio je odgovor – „zato što sam ti rekao da ne može”. Kasnije sam shvatio da to nije bila iznimka ili loš trenutak čovjeka, kojeg svi mi plaćamo da predstavlja Općinu u interesu zajednice, nego uobičajena pojava.
Po povratku, 2014. godine, nastavio sam i s mojom profesijom video proizvodnje pa sam iste godine ponudio moje usluge Turističkoj zajednici Župe dubrovačke. Predložio sam moderniziranje internetskih stranica, izradu Video mape i kasnije sudjelovanje u projektu „IntroDoc series”. Isto tako želio sam se i politički aktivirati osnivajući građansku listu u Župi. To je izgleda bila velika „greška“ i očiti znak nepoštivanja lokalnih feudalaca. Kroz razgovor s direktorom TZ-a, shvatio sam da za mene više nema posla u Župi, usprkos dobro odrađenom projektu koji je i danas prisutan na Internetskim stranicama Turističke zajednice. No, to nije bilo sve. U prostornom planu Župe dubrovačke gotovo sva zemlja mog oca smještena je u takozvani neizgrađeni dio građevinskog zemljišta. Bez urbanističkog plana, koji i ne mora biti donesen, takva zemlja ne vrijedi ništa, želio je prodati ili nešto sagraditi.
Stoga ne čudi da sam već u procesu osnivanja građanske liste shvatio da se, gotovo bez iznimke, ljudi ne žele uključivati, uglavnom radi straha od mogućih posljedica. Zanimljivo je primijetiti (shodno onom uvodu iz 1987. godine), da ustvari nije došlo do bitnih promjena u mentalitetu političara i lokalne politike: vrši se nasilje nad onima koji drukčije misle ili djeluju. Stvoreno je negativno ozračje gdje Općina izgleda nije servis građana nego mjesto gdje se ne smiješ zamjeriti kritikom ili drukčijim idejama, inače ćeš ispaštati i ti i tvoja obitelj. I tako, nakon 30 godina, nalazim se u gotovo istovjetnoj situaciji. Razlika je što danas ne moram odlaziti, jer su moje profesionalne sposobnosti dovoljne da mogu naći posao, bez obzira na Župu dubrovačku.
Nasuprot postojećem stanju želim istaknuti da je danas potreban sasvim drugi model upravljanja zajednicom. Jedinica lokalne samouprave ne znači da netko može sam upravljati nego da cjelokupnu zajednicu, odnosno one koji to žele, treba uključivati u procese odlučivanja. Na koncu zakon zato i predviđa mjesne odbore, a u Župi postoji samo jedan.
Povodom objave ovog mog teksta, neki će se upitati što ja mislim da ću promijeniti. To ne znam ali želim pokazati da se ne bojim, i da se ne treba bojati. U Domovinskom ratu nismo se borili samo protiv agresora nego i za drukčiju Domovinu, u kojoj možemo biti slobodni izraziti svoje mišljenje, bez obzira sviđalo li se nekome ili ne.
I na kraju, da ne bude zabune, u svemu ovome nema ničega osobnog. Radi se samo o borbi za slobodu drukčijeg mišljenja koje političari, izabrani da nas zastupaju, ne moraju uvažiti, ali moraju poslušati. I, naravno, nikada ne smiju zloupotrijebiti mogućnost djelovanja na naše živote da bi nas ušutkali. Nasilje se legitimno koristi samo kao odgovor na nasilje, u protivnom je izraz slabosti i nedostatka kvalitetnih argumenata.
Mislim da ne griješim kada smatram da je šutnja najveća uvreda onima koji su za slobodu dali živote, ostali invalidi ili, u najboljem slučaju, ostali bez imovine i sredstava za preživljavanje.
U komunizmu sam uspio pobijediti, iako sam morao otići. Zanima me epilog ove priče u zemlji koju smo stvorili kao odgovor na sve ono što nam se nije sviđalo u Jugoslaviji, između ostalog politička isključivost i nasilje.
Nastavlja se…

Nikola Duper

Odgovori