Školska dvorana i “donacija”

Porezni obveznici naše općine odlukom su načelnika donirali 5,5 milijuna kuna kako bi se športska dvorana OŠ Župa dubrovačka dovršila i privela svrsi. Pitanje opravdanosti ove “donacije” nije sporedna stvar jer treba spomenuti da se u građevinskim investicijama uzima jamstvo za kvalitet i rok izvedbe ugovorenih radova koji se polaže na poseban račun u dogovorenu banku. U slučaju neispunjavanja roka ili kvalitete izvedenih radova investitor potražuje deponirani iznos u protuvrijednosti za koji je oštećen.

U predmetnom slučaju svjedočimo višegodišnjem kašnjenju koje se rijetko događa. Izvoditelj radova bio je Fenix koji je sklopio 93 ugovora s raznim ministarstvima ukupne vrijednosti oko 520 milijuna kuna, a istovremeno je, prema reviziji iz 2011. godine, ostao dužan dobavljačima skoro 46 milijuna kuna.

Kad je Fenix “bankrotirao” i ostavio nedovršenu dvoranu dotadašnji investitor prebacuje vrući kostanj na našu općinu koja je u ugovoru o investiciji sudjelovala s 25%. Naša Općina velikodušno uzima 5,5 milijuna kuna župskih poreznih obveznika i privodi kraju izgradnju dvorane koja, usprkos dobivenim dozvolama, ne ispunjava niti minimalne uvjete po zdravlje djece. Samo u ovom predmetnom slučaju razvidna je kako zlouporaba ovlasti tako i neznanje i nesposobnost kao i neke druge radnje koje spadaju pod omiljenu krilaticu “neka institucije rade svoj posao”:

O stanju u i oko športske dvorane više u slijedećem članku:

https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/dubrovacke-majke-preuzele-stvar-u-svoje-ruke-djeca-kolabriraju-tijekom-tjelesnog-u-os-zupa-napravite-nesto?fbclid=IwAR1s3pfduk_HKgMcGmvWfdEcO-QvJ_UDqeVdcvOz7bm_DqrS3x4kIe5aLFg

Odgovori