Nautički turizam, sidrišta i koncesije

“Nedovoljno razvijen nautički turizam, neuređeni kapaciteti, odnosno neadekvatna nautička infrastruktura (sidrišta, vezovi, koncesioniranje i sl.)” – između ostalih manjkavosti nalazi i ovu URBOS – Split d.o.o. u Strateškom razvojnom programu općine ŽD do 2020.

Početna ideja, osmišljavanje (planiranje), provedba i završetak nekog projekta cjelina je u kojoj ne bi trebalo biti mjesta improvizacijama. Primjerice, muo u Srebrenome, “ponton” preko kojega se stiže do vezova za brodice, vertikalni kameni zid od mora do nogostupa uz ponton, kamene arle s raslinjem i još neki detalji za svaku su pohvalu.

Ali vratimo se na primjedbu URBOS-a:
“NEDOVOLJNO RAZVIJEN NAUTIČKI TURIZAM”
Dođete spustiti brodicu u more ili podignuti iz mora i tu imate na raspolaganju dizalicu (slika 1 i 2). Potrebno je oko 150 okreta poluge kako bi se operacija vađenja obavila. Treba samo mali napor (izdatak) općine ŽD da se nabavi primjerena dizalica s električnim vitlom.

“SIDRIŠTA”: Ono što se u uvali Srebrenoga događa ne može se nazvati sidrištem (slika 3). Nered u zauzimanju mjesta, pomicanje korpa-morta, otuđivanje lanaca i konopa, goriva i opreme dio su svakodnevnice. Ugrožena je sigurnost plovidbe jer se linija usidrenih brodica svake godine pomiče sve više prema istoku tako da je pristup operativnoj obali (mulu) otežan i nesiguran kad su u pitanju pristajanja za veće brodove. Po noći je to prava avantura.

“KONCESIJE”: Dođe strana jahta i veže se na muo u Srebrenome. Vlasniku jahte priđe neovlaštena osoba i pita ga što tu radi i do kada će ostati!!!

Da ne govorimo o opskrbi jahta, priključcima vode i struje, servisiranju opreme i strojeva.

U takvim okolnostima nema ništa od nautičkog turizma.

Muo i sidrište u Srebrenome operativna su obala u nadležnosti Županijske Lučke uprave koja, očigledno je, ne želi dirnuti u osinje gnijezdo.

Odgovori