Od Zagrebačkih solista do Župske limene glazbe

ŽUPSKO LJETO osmišljeno je 1996. godine, samo godinu dana nakon osnivanja Turističke zajednice mjesta Župa dubrovačka. Uprkos skromnih proračunskih sredstava koji su jedva pokrivali tzv. “hladni pogon” Turističkog ureda uspijevalo se ostvariti zapažene glazbene, dramske i zabavne nastupe tadašnjih uglednih orkestara, komornih orkestara, solista, zborova i dramskih umjetnika.
Tako su u programu Župskog ljeta od 1996. do 1998. Među ostalima nastupali Zagrebački solisti u crkvi Sv. Ilara (dvije godine zaredom), Dubrovački simfonijski orkestar i Mješoviti zbor Libertas (taraca H. Mlini), Dubrovački puhački kvintet sa solistom na klarinetu prof. Pietro Cavaliere (Sv. Ilar), Zdenka Kovačićek i Big band Čakovec (u Astarei), Gradska glazba Dubrovnik i Mješoviti zbor Libertas (taraca H. Astarea), Zagrebački gitarski duo (Sv. Ilar), klapa Subrenum, Tereza Kesovija (plivalište Gusara), Milka Podrug-Kokotović u drami “Jele” pred crkvom Sv. Ilara i brojni drugi umjetnici.
Tadašnja turistička zajednica često je i organizirala tzv. Ribarske večeri kako bi se u ranim poratnim vremenima stvarala atmosfera bliskosti domaćega stanovništva i malobrojnih turista.
Program Župsko ljeto promoviran je tijekom zime u prostorijama Hotela Astarea, a tijekom sezone je oglašavan na skromnim ali prigodnim plakatima na kojima se moglo vidjeti tko i gdje nastupa. Treba istaknuti doprinos tadašnjeg direktora H. Astarea bez čije bi suradnje dio navedenih projekata bio neostvariv.
***********
Osnivanjem Općine Župa dubrovačka dolazi i do osnivanja Turističke zajednice općine ŽD, a kao logičan slijed automatska smjena dotadašnjeg predsjednika TZ a s tim i odustajanje od programskih vizija Župskog ljeta . U početku je inercijom zadržan isti plakat na kojemu su se počela smjenjivati imena izvoditelja naručenih “odozgo” pa smo tako imali mix nastupa zabavnog benda koji je zajednicu koštao za jedan nastup skoro 100.000 kuna do “Večeri ribljih pašteta”.
Programi Župskog ljeta ne oglašavaju se više na plakatima jer ih se može naći na Župčica portalu ili službenim stranicama TZ koje stranci rado posjećuju. Program je sveden, uz rijetke iznimke kao na primjer klapa Subrenum, na trećerazredne predstave koje kod slučajnih namjernika izazivaju reakciju “Pa ovdje se nešto događa. Ajmo vidjeti što”. Nažalost, u programu Župskog ljeta ima i nastupa koji kod promatrača izazivaju sažaljenje i podsmijeh, a meni kao slučajnom posjetitelju nelagodu.

Niti Župskog karnevala više nema na programu, niti feste za Sv. Roka jer to zahtjeva rad i organizaciju. Ovakvim programom ne moraš niti jednu stolicu prenijeti.

Tako smo od Zagrebačkih solista stigli do Župske limene glazbe čiji je program, pretpostavljam, velikoj većini Župljana prihvatljiviji od programa Zagrebačkih solista ali ne i turistima zbog kojih bi Župsko ljeto trebalo postojati. Ma, to nije niti cilj ovakve TZ i Turističkog ureda odnosno ljudi koji njome upravljaju.

Odgovori