Turizam i fekalije

Ivo Babić pisac je, povjesničar umjetnosti i nekadašnji rektor splitskog sveučilišta. U Šibeniku je održao predavanje, bez velikog uvijanja i teških riječi pogađajući u samu srž problema u turizmu. Među ostalim je rekao:

– Neki kažu da naša civilizacija baca sebi govna u lice. Mi bacamo nenormalne količine smeća, u Splitu ga dnevno bude 300 tona, što je ogroman problem jer gradovi nisu samo njegove fasade nego i njegovi problemi. Turisti, iako su dragocjeni gosti, ostavljaju smeće pa čovjek za sobom dnevno ostavi kubični decimetar fekalija. Dok mi maštamo o neograničenom rastu, ljeti nam ponegdje nedostaje pitke vode. Kruzer koji dovede tri tisuće gostiju dnevno proizvede do 12 tona krupnog otpada i 1.203 kilograma ugljičnog dioksida po kilometru plovidbe, a mi im se radujemo zbog deviza – otpočeo je Babić upozoravajući na ekološke probleme kontinuiranog turističkog booma, koji nam se, zaključak je predavanja, obio o glavu, piše Šibenik IN.

Na ulicama gradova vlada komunalna anarhija, a tolika je kriza zajedničkog općeg prostora da se i pločnici uzurpiraju, rekao je ilustrirajući podatkom da je splitski javni WC preinačen u kafić, a zgrada biroa u hotel.

U gradovima se stvara nova semiotika turističkih reklama, privatizirani su javni prostori, trgovi i ulice gube se u korist stolova i stolica ispred kafića, restorana i suvenirnica.
***********
Citate iz ovoga izlaganja izvlačim kako bi pojasnio odakle mi izvor o 8 m3 fekalija dnevno koje idu u Župsku valu. Pored toga dobro je vidjeti analizu stručnog čovjeka i prenijeti je kao viziju na moguća zbivanja u turizmu Župe dubrovačke ukoliko se ispune općinski planovi o gradnji dodatnih 4.400 kreveta u hotelskoj ponudi.
Možda bi se u planove moglo uvrstiti izgradnju pročistača fekalija? EU rado daje sredstva za takve projekte ukoliko naša općina ima pristupa takvim fondovima.

Odgovori