Zašto su vijećnici bili suzdržani?

Na sjednici Općinskog vijeća općine ŽD održanoj 12. rujna načelnika Nardellija je zanimalo zašto su vijećnici Miloslavić i Bašić bili suzdržani pri glasovanju o Odluci o Izradi Urbanističkog plana uređenja Kupari I. Obrazloženja vijećnika Bašića o sumnjama u vjerodostojnost dosadašnjih ulagača, odugovlačenja i odustajanja, kao i promišljanja vijećnika Miloslavića o štetnosti provedbe plana KUPARI IV, načelnik je popratio riječima: To je vaš razlog da budete suzdržani? Odlično! Super! Mi našu obavezu i sporazum s Vladom RH ovom odlukom ispunjavamo, naravno da bi ja bio sretniji da je ovaj Urbanistički plan već donesen. Međutim, pokušajte razmisliti o tome što bi bilo da drugi vijećnici postupe isto kao vi i budu suzdržani, tada mi ne bi danas donijeli ovu odluku i tako bi doveli u pitanje cjelokupnu realizaciju projekta Kupari – zaključio je općinski načelnik.

Načelnik je, očito, izgubio kontrolu te je javno iznio ono što odavna znamo, a to je da nije navikao na suprotstavljanja u Vijeću. Ne moraju svi slušati direktive “odozgo” i ispunjavati obveze kojima se pogoduje krupnom kapitalu na štetu stanovnika ŽD. Dužnost vijećnika je slušati mišljenja i zastupati interese stanovništva i njihovo je pravo izraziti neslaganje s štetnim pothvatima.

Prije puno je godina, gospodo, trebalo donijeti UPU Kupari utemeljen na feasibility study (studija izvodljivosti) koji će obogatiti turističku ponudu Župe dubrovačke sadržajima primjerenim novim turističkim zahtjevima. Manje kreveta s klijentelom više platežne moći budućnost je turizma u Kuparima i Platu. Na žalost, o našoj sudbini donose odluke ljudi koji tumače kako u Župi još nije postignut prijeratni broj kreveta. To bi bilo kao da mi žalimo što umjesto 6.138 stanovnika 1990. sada u Župi, po nekim procjenama, stanuje oko 12.000 stanovnika!

Bilo bi lijepo kad bi se svatko uhvatio posla o kojemu bar nešto zna pa rješavao neke od nalaza URBOSA – Split kao na primjer: Kanalizacija otpadnih voda na području općine djelomično je izgrađena (30%), uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nije izgrađen, te se otpadne vode preko starog zapuštenog uređaja i postojećeg podmorskog ispusta ispuštaju u more.

Odgovori